Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. K. Jager (1958) is benoemd tot hoogleraar Medische Informatiekunde, in het bijzonder de Epidemiologie van Nierziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Jagerr, Kitty, hoogleraar AMC, Medische Informatiekunde, in het bijzonder de Epidemiologie van Nierziekten
Foto: Dirk Gillissen

Kitty Jager doet informatiekundig en epidemiologisch onderzoek op het gebied van nierziekten. Daarin staat zowel de relatie tussen nefrologische behandeling en patiëntuitkomsten als de internationale standaardisatie van coderingssystemen centraal. Aandachtsgebieden zijn de preventie van eindstadiumnierziekte, de optimale timing van de start van dialysebehandeling bij oudere patiënten en de uitkomsten van andere behandelingsstrategieën in deze kwetsbare patiëntengroep. Anderzijds krijgen ook het vóórkomen en de behandeling van eindstadiumnierziekte ten gevolge van zeldzame ziekten bij kinderen en adolescenten belangrijke aandacht. De gegevens voor dit onderzoek zijn afkomstig uit verschillende door AMC gevoerde Europese registraties voor nierpatiënten en internationale cohortstudies, en uit deelname aan EU-gesubsidieerde consortia.

Daarnaast draagt Jager bij aan de opleiding van studenten Medische Informatiekunde en Geneeskunde in het AMC door betrokkenheid bij het onderwijs met betrekking tot registratie en epidemiologie en op het gebied van wetenschappelijke vorming. Internationaal ligt haar focus op het geven van epidemiologie-onderwijs aan nefrologen.

Jager is epidemioloog en universitair hoofddocent aan het AMC. Sinds 2007 is ze  Principal Investigator van de onderzoekslijn  Evaluation of Health Care and Epidemiology, die gericht is op nierziekten. Ze is de directeur van de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA) Registry. Jager is co-auteur van meer dan 200 wetenschappelijke artikelen, droeg bij aan boeken op het gebied van nefrologie en maakt deel uit van de editorial board van enkele nefrologische tijdschriften. Daarnaast participeert ze in internationale werkgroepen op het gebied van richtlijnontwikkeling.