Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Prof. Dennis Rodgers (1973) is benoemd tot hoogleraar Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Rodgers, Dennis, hoogleraar FMG, International Development
foto: Dirk Gillissen

Dennis Rodgers is opgeleid als sociaal antropoloog. Zijn onderzoek richt in het algemeen op onderwerpen die verband houden met de politieke economie van ontwikkeling, met in het bijzonder aandacht voor de dynamiek van conflict en geweld in steden in Latijns-Amerika (Nicaragua, Argentinië) en Zuid-Azië (India). In veel van zijn werk ligt de nadruk op het bestuderen van jeugdbendes. Zo verricht hij sinds 1996 longitudinaal etnografisch onderzoek naar de dynamiek van Nicaraguaanse bendes. Maar ook stedelijke ongelijkheid, sociaal-ruimtelijke segregatie, participatieve bestuursprocessen, bestrijding van stedelijke criminaliteit en de kennistheorie van ontwikkelingskennis behoren tot zijn onderzoeksterrein. Zijn onderzoeksplannen voor de toekomst behelzen de ontwikkeling van vergelijkende onderzoeken op meerdere niveaus naar bendes, maar ook, in bredere zin, het met een nieuwe blik bekijken van de relatie tussen conflict, geweld en ontwikkeling, zowel in historisch perspectief als in het huidige tijdsgewricht.

De publicaties van Rodgers omvatten meer dan 100 boeken waarvan hij auteur dan wel redacteur was, speciale edities van vaktijdschriften, artikelen en boekhoofdstukken die binnen verschillende vakgebieden zijn gepubliceerd (antropologie, criminologie, ontwikkelingsstudies, internationale betrekkingen, Latijns-Amerikaanse studies, politicologie, sociologie en urban studies) en die in verschillende talen zijn geschreven (Engels, Frans en Spaans; een deel van zijn werk is voorts vertaald in het Duits, Portugees, Italiaans en Hindi). Recente publicaties zijn onder meer de mede door hem geredigeerde verzamelbundels Popular Representations of Development: Insights from Novels, Films, Television, and Social Media en Global Gangs: Street Violence across the World. Rodgers was eveneens buitengewoon redacteur van het European Journal of Development Research (EJDR) tussen 2008 en 2012, en redacteur van Urban Studies tussen 2012 en 2015.

Rodgers heeft BA, MA (Cantab) en PhD titels in de sociale antropologie behaald aan de University of Cambridge ( Trinity College), en een postdoctoraal certificaat op het gebied van International Studies aan de Graduate Institute of International Studies in Genève, Zwitserland. Voordat hij de overstap naar de UvA maakte, was hij hoogleraar Urban Social and Political Research aan de University of Glasgow (2012-2015), Senior Research Fellow aan het Brooks World Poverty Institute (BWPI) van de University of Manchester (2007-2012), en docent Urban Development and Development Studies aan de London School of Economics (2000-2007). Tussen 2010 en 2012 gaf Rodgers mede leiding aan het door de ESRC-DFID gefinancierde project ‘Understanding the Tipping Point of Urban Violence’ aan de University of Manchester en tussen 2000 en 2010 was hij lid van het kernteam van het Crisis States Research Centre van de London School of Economics. Hij heeft ook als adviseur gewerkt voor diverse internationale ontwikkelingsorganisaties. Daarnaast bracht hij een jaar lang door bij een Nicaraguaanse jeugdbende en beheerde hij zes maanden een marktkraam met rijst en bonen in een van de markten van Managua.