Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R. Peters (1970) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Bioterials Analysis aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Bèta Plus.

Peters, Ron, FNWI, Bijzondere leerstoel Bioterials Analysis
Foto: Dirk Gillissen

Ron Peters doet onderzoek naar de analyse van functionele polymeren – een complexe assemblee van moleculen. Deze polymeren worden vaak toegepast in veeleisende toepassingen zoals voeding, energie, gezondheidzorg, luchtvaart en biomedische toepassingen. In het laatste geval wordt vaak gesproken van “bioterials”. Het onderzoek zal zich vooral richten op de karakterisering van de moleculaire structuur van complexe functionele polymeren. Peters zal voornamelijk innovatieve multidimensionale scheidingsmethoden gebruiken, in combinatie met innovatieve monstervoorbewerkingstechnieken en detectiemethoden.

Het uiteindelijke gedrag van een continu macroscopisch materiaal wordt voor een groot deel bepaald door de moleculaire structuur van het polymeer en de resulterende micro-ordering. Een juiste beschrijving van de moleculaire structuur zal meer inzicht geven in de micro-ordering en uiteindelijk in het macroscopische gedrag van deze polymeren. Dit inzicht moet resulteren in nieuwe innovatieve polymeren met nieuwe functionaliteiten voor specifieke hoogwaardige toepassingen, die ook voldoen aan de eisen die de maatschappij stelt op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Ron Peters zal zich inzetten voor het onderwijs op het gebied van analytische chemie en van materialen. Dit gaat hij doen binnen de nationaal erkende masteropleiding Analytical Sciences aan de UvA en VU, en de landelijke honoursprogramma’s, die worden georganiseerd door COAST, de Nederlandse organisatie voor publiek-private samenwerking op het gebied van analytische chemie, met steun van de industrie.

Peters is werkzaam als Science Manager Analytics bij DSM Coating Resins en hij leidt de ontwikkeling van polymeeranalyse. Vanuit zijn analytische expertise bij DSM werkt hij samen met diverse partners. Zo is hij initiator van het NWO-project ‘Making Analytically Incompatible Approaches Compatible’ (MAnIAC), een samenwerking van de UvA, DSM, Heineken, Shell, Micronit Microfluidics, Radboud Universiteit, Vrije Universiteit en Rijksuniversiteit Groningen.