Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. E.M.W.J. Utens (1959) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie bij kinderen en adolescenten aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Mary Cover Jones Stichting.

Lisbeth Utens, hoogleraar AMC
Foto: Dirk Gillissen

Lisbeth Utens heeft een onderzoekslijn met twee pijlers. Zij doet onderzoek naar de effecten van cognitieve gedragstherapie bij kinderen en tieners met angststoornissen. Daarnaast onderzoekt zij psychosociale uitkomsten, met name . angst, depressie en posttraumatische stress, bij kinderen met een lichamelijke aandoening (zoals aangeboren hartafwijkingen, inflammatoire darmziekten, cystic fibrosis, hiv, de invloed van anesthesie én psychologische voorbereiding van kinderen op een operatie). Daarbij onderzoekt zij tevens welke factoren deze psychosociale uitkomsten op lange termijn voorspellen. Zij verrichtte zowel cross-sectioneel  als longitudinaal patiëntgebonden onderzoek en zij richt zich de laatste jaren vooral op interventie studies (bijv. de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie op angst en depressie bij jongeren met inflammatoire darmziekten, effect van sporten op emotionele problemen bij jongeren met een hartafwijking).

Utens bewerkte en vertaalde cognitief gedragstherapeutische (CGT) protocollen voor kleuters, kinderen en tieners met angststoornissen, voor kinderen met darmziekten en voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. De effectiviteit van deze protocollen toetst(e) zij in de klinische praktijk en zij werkte ook aan het testen van een CGT protocol in de schoolse setting. De door haar vertaalde en onderzochte protocollen worden inmiddels al zo’n vijftien jaar, op nationaal grote schaal, door cognitief gedragstherapeuten gebruikt voor kinderen met angststoornissen en ook door preventiewerkers op scholen.

Als hoogleraar gaat Utens zich richten op innovatie van zorg voor jeugdigen met angsten, dwang en tics. Daarnaast richt ze zich op het bevorderen van kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het terrein van angststoornissen bij jeugdigen. Dit zal ze doen in samenwerking met de afdeling Pedagogiek en Onderwijskunde van de UvA, het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie de Bascule en de academische werkplaats kinder- en jeugdpsychiatrie AMC-VUmc-de Bascule.

Over Lisbeth Utens

Sinds oktober 2016 werkt Utens bij de Bascule en de UvA. Zij is BIG-geregistreerd klinisch psycholoog. Naast haar aanstelling bij de UvA is zij werkzaam als universitair hoofddocent aan de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie van het Erasmus-MC Sophia. Zij vervult tevens de functie van researchcoördinator Pediatrische Psychologie in dit kinderziekenhuis. Utens studeerde in 1989 cum laude af aan de Katholieke Universiteit Brabant (klinische psychologie).

Utens is buitengewoon lid van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve therapie (VGCt).

Daarnaast is zij voorzitter van het landelijk netwerk Pediatrische Psychologie-NL en lid van de psychosociale stuurgroep van de Europese Vereniging van Kindercardiologie. Utens verwierf tal van externe subsidies waarmee zij haar onderzoekslijn bekostigde. Inmiddels hebben onder haar supervisie acht promovendi hun proefschrift op haar onderzoekslijn voltooid.  Utens heeft tal van  internationale artikelen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften op haar naam staan, onder meer in Journal of the American Academy of  Child and Adolescent Psychiatry, Journal of Child Psycholology and  Psychiatry en European Heart Journal.