Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. C.G.M. Snoek (1978) is benoemd tot hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Snoek, Cees, hoogleraar FNWI, Intelligent Sensory Information Systems
Cees Snoek (foto: Dirk Gillissen)

Cees Snoek is expert op het terrein van video- en beeldherkenning. In onze wereld is de hoeveelheid digitale beelden en video’s gigantisch. Een van de grote uitdagingen binnen de artificial intelligence is het toegankelijk maken van de inhoud van die stortvloed aan visuele informatie. Dat is het belangrijkste doel van het Intelligent Sensory Information Systems Lab van de UvA, dat Snoek als hoogleraar gaat leiden. Snoek richt zich met zijn groep op semantisch beeldbegrip, beeld- en video-zoeken en interactieve beeldanalyse. Hij leidt tevens het QUVA Lab, het gezamenlijke onderzoekslab van Qualcomm en de UvA op het terrein van deep learning en computer vision.

Naast het doen en leiden van onderzoek gaat Snoek onderwijs geven aan bachelor- en masterstudenten Kunstmatige intelligentie, in het bijzonder op het terrein van visuele zoekmachines en computer vision by learning.

Loopbaan

Snoek is sinds 2001 verbonden aan de UvA, sinds 2013 als universitair hoofddocent Kunstmatige intelligentie. Vanaf 2014 combineerde hij deze functie met die van managing principal engineer bij Qualcomm Research Europe. Van 2011 tot 2014 was hij hoofd R&D bij het UvA-spin-offbedrijf Euvision Technologies. Samen met UvA-hoogleraar Arnold Smeulders legde Snoek bij het Instituut voor Informatica van de UvA de basis voor de applicaties van Euvision. Euvision ontwikkelde onder meer Impala, de eerste app ter wereld dat automatische foto’s sorteert op smart phones.

Eind 2017 kreeg Snoek van de Amerikaanse overheid een subsidie van drie miljoen dollar voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie die met hoge precisie en snelheid activiteiten en objecten in videobeelden kan herkennen, vinden en begrijpen.

In 2012 won Snoek de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek; tot op heden is hij de jongste winnaar ooit. In datzelfde jaar ontving hij een Vidi-subsidie van NWO voor zijn onderzoeksproject ‘STORY: Searching for the Events Told by Video Content’. Eerder, in 2008, kende NWO hem een Veni toe voor het project SEARCHER: Substituting Experts by Amateurs for Concept-Based Video Retrieval.

Snoek publiceerde meer dan 200 peer-reviewed boekhoofdstukken, artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en conferentie-papers. Hij werkte als gastonderzoeker bij de Computer Vision Group van de University of California (Berkeley, VS) en bij groep Informedia van de Carnegie Mellon University (Pittsburgh, VS).