Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dr. E.C. Garnett (1982) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Nanoscale photovoltaics aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting tot bevordering van de Atoom- en Molecuulfysica.

Garnett, Erik, hoogleraar FNWI, AMOLF, Nanoscale photovoltaics
Foto: Dirk Gillissen

Het onderzoek van Erik Garnett spitst zich toe op de wisselwerkingen tussen licht en materie op nanometerschaal. Bijzondere nadruk ligt daarbij op de wijze waarop controle op nanoschaal kan leiden tot betere zonnecellen, lichtdioden en andere apparatuur voor energieomzetting. Licht heeft een golflengte van enkele honderden nanometer, wat betekent dat bij het construeren van materialen op dezelfde lengteschaal zich een verscheidenheid aan verrassende en nuttige wisselwerkingen voordoet. Hierdoor kan nauwkeurige controle worden verkregen over de intensiteit, richting en kleur bij absorptie, verstrooiing en emissie van licht, allemaal belangrijke processen in opto-elektronische en energieomzettingsapparatuur.

In zijn hoedanigheid van als buitengewoon bijzonder hoogleraar zal Erik Garnett zich toeleggen op twee belangrijke onderzoeksdomeinen. Hij richt zich ten eerste op een nieuwe methode voor het maken van hoogwaardige monokristallijne materialen door middel van synthese, assemblage en epitaxie van nanokubussen. Zo kan met eenvoudige, goedkope en schaalbare technieken voor de vorming van nanostructuren een ongeëvenaarde materiaalkwaliteit worden bereikt. Daarnaast gaat hij onderzoeken wat de thermodynamische grenzen zijn bij het beheersen van de interactie tussen nanofotonisch licht en materie. Dit zal leiden tot ontwerpen voor de ultieme fotovoltaïsche technologie op nanoschaal.

Over Erik Garnett

Garnett sloot zich in 2012 aan bij AMOLF, waar hij zijn eigen onderzoeksgroep heeft samengesteld waaraan hij leiding zal blijven geven. Eerder werkte hij als postdoctoraal onderzoeker aan Stanford University. Garnett behaalde in 2009 zijn PhD aan de University of California, Berkeley.

Garnett heeft verschillende onderzoekssubsidies ontvangen, waaronder een prestigieuze Starting Grant van de European Research Council, een NWO-VIDI-beurs en een AMOLF-DIFFER Collaboration Grant. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan in internationale, collegiaal getoetste tijdschriften,peer-reviewed tijdschriften zoals Nature Communications, Advanced Materials en Nature Nanotechnology.