Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. W.H.G. Kessels (1972) is benoemd tot hoogleraar Cellular and Computational Neuroscience aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Kessels, Helmut,  KNAW, hoogleraar FNWI, Cellular and Computational Neurosience
Helmut Kessels (foto: Dirk Gillissen)

Helmut Kessels richt zich in zijn onderzoek op het geheugen. Onze hersenen zijn in staat een grote hoeveelheid informatie op te slaan. Deze informatie wordt gecodeerd in synapsen: de connecties waartussen zenuwcellen met elkaar communiceren. Wanneer we iets leren worden sommige synapsen sterker, en andere zwakker, zodat weer een nieuwe herinnering gecodeerd wordt. Het lab van Kessels onderzoekt hoe de plasticiteit aan synapsen verantwoordelijk is voor het opslaan en het ophalen van een herinnering. Vervolgens wordt onderzocht hoe deze processen verkeerd gaan bij Alzheimer-gerelateerde geheugenproblemen. In een Alzheimerbrein vindt er een opeenhoping plaats van een peptide genaamd bèta-amyloïde. Dit bèta-amyloïde tast de synapsen aan, waardoor herinneringen verloren raken. Door deze mechanismen te onderzoeken begrijpen we beter hoe de ziekte van Alzheimer ontstaat, en we hopen dat deze kennis zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën die de ziekte van Alzheimer kunnen vertragen of verlichten.

Als hoogleraar gaat Kessels zich naast wetenschappelijk onderzoek richten op onderwijs in een studieprogramma voor masterstudenten Biomedische wetenschappen.

Over Helmut Kessels

Kessels is sinds 2011 groepsleider aan het Nederlands Herseninstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Daarvoor werkte hij achtereenvolgens als postdoc aan het Erasmus MC, het Cold Spring Harbor Laboratory in New York en de University of California San Diego. In 2003 promoveerde hij cum laude aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Kessels heeft diverse beurzen ontvangen, waaronder een Vidi van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, een ZonMW Memorabel beurs en de Alzheimer Prijs ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek (ISAO).Kessels heeft tal van publicaties in internationale peer-reviewed vakbladen op zijn naam staan, waaronder in Nature, Nature Neuroscience, Neuron, Elife en Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).