Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. L.V.A. Boersma (1965) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Innovatieve transkatheter behandelingen voor hartritmestoornissen aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting St. Antonius Ziekenhuis.

Boersma , Lucas, hoogleraar AMC, Innovatieve transkatheter behandelingen voor hartritmestoornissen
Lucas Boersma (foto: Dirk Gillissen)

Lucas Boersma richt zich in zijn onderzoek met name op transkatheterbehandeling van boezemfibrilleren. In de afgelopen vijftien jaar zijn katheterbehandelingen sterk in opkomst, met een grote behoefte aan snelle, succesvolle, en veilige technieken. Voor katheterablatie richt de innovatie zich deels op de combinatie van snelheid en duurzaamheid en deels op het beter in kaart brengen van de afwijkingen in de boezem waardoor individueel geoptimaliseerde ablatie kan worden verricht. Daarnaast richt het onderzoek van Boersma zich op preventie van beroerte bij boezemfibrilleren door middel van het afsluiten van het linker hartoor van de boezem.

Als bijzonder hoogleraar gaat Boersma zich bezighouden met het introduceren van een aantal geheel nieuwe ablatiekatheter-technieken met nieuwe energiebronnen. Daarbij zal gekeken worden of deze innovaties efficiënter en effectiever zijn dan bestaande technieken, zowel door metingen met MRI-beeldvorming, als op basis van klinische uitkomsten bij patiënten. Een andere tak van zijn onderzoek richt zich op het middels peri-procedurele fibrosemeting met MRI of per-procedurele elektrische markering in kaart brengen van op de boezem gerichte ablatie van cruciale gebieden, waarbij vergeleken kan worden welke aanpak het meest succesvol is op lange termijn. Daarnaast zal Boersma bestaande en nieuwe technieken voor hartoorsluiting bestuderen, mede in combinatie met ablatiebehandeling. In de samenwerking tussen AMC en St. Antonius Ziekenhuis participeert Boersma ook in onderzoeken naar klinische behandeling middels thoracoscopische ablatie voor boezemfibrilleren.

Over Lucas Boersma

Boersma is sinds 2016 als Associate Principal Investigator verbonden aan het AMC. Daarnaast is hij sinds 2001 werkzaam als cardioloog en klinisch elektrofysioloog aan het St. Antonius Ziekenhuis, waar hij zeven jaar vakgroepvoorzitter, en zes jaar medisch manager van de Zorgeenheid Harten was. Sinds 2016 staat hij aan het hoofd van de afdeling R&D Cardiologie.

Boersma is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologen (NVVC) Kennisagenda Commissie en NVVC-afgevaardigde bij de Raad voor Wetenschap en Innovatie van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Eerder was hij vijf jaar voorzitter van de Werkgroep Hartritmestoornissen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie(NVVC), en drie jaar penningmeester van de Nederlandse Cardiovasculaire Data Registratie (NCDR).

Boersma heeft meer dan honderd publicaties in internationale peer-reviewed vakbladen op zijn naam staan waaronder in New England Journal of Medicine, European Heart Journal, Journal of the American College of Cardiology, en Circulation. Verder is hij associate editor van Europace en lid van de redactieraad van European Heart Journal en Heart Rhythm Journal. Boersma is fellow van de European Society of Cardiology en European Heart Rhythm Association. Hij is daarnaast actief als lid dan wel voorzitter van meerdere stuurgroepen van internationale klinische studies.