Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. prof. dr. T. Dokchitser (1973) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Computer Algebra aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege de Stichting Computer Algebra Nederland (CAN). Hij combineert zijn hoogleraarschap met de functie van hoogleraar aan de University of Bristol.

Tim Dokchitser
Privéfoto Tim Dokchitser

Tim Dokchitser is een expert in computeralgebra en computationele getaltheorie. Sinds de jaren 60 is het gebruik van computeralgebra een integraal onderdeel geworden van het wiskundige onderzoeksproces. Dit gaat van het experimentele, verkennende vooronderzoek tot het ondersteunende, tot en met geautomatiseerde formele verificatie van wiskundige bewijzen. Computeralgebra is uitgegroeid tot een breed onderzoeksgebied met sterke interacties met algebra, meetkunde, getaltheorie, en ook cryptografie, logica en theoretische informatie.

Als hoogleraar gaat Dokchitser onderzoek doen op het gebied van computeralgebra, getaltheorie en aanverwante gebieden. Daarnaast zal hij door middel van intensieve vakken en workshops masterstudenten Mathematics aan de UvA en studenten binnen het landelijke masterprogramma Mastermath, een samenwerking van de negen Nederlandse universiteiten met een wiskunde- of technische wiskundeopleiding, trainen in het gebruik van computeralgebra en ze laten kennismaken met de rol van computeralgebra in onderzoek. Ook zal Dokchitser workshops gaan organiseren rond de ontwikkeling van computeralgebra, en het gebruik van computeralgebra in wiskundig onderzoek.

Dokchitser bezit sinds 2013 de Heilbronn Chair in Algebraic/Arithmetic Geometry aan de University of Bristol. Van 2006 tot 2014 was Royal Society University Research Fellow. Eerder was hij onder meer visiting scholar aan de University of Sydney en docent aan de University of Edinburg en de University of Durham. Dokchitser is redacteur van de Glasgow Mathematical Journal en de International Journal of Number Theory.