Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Mw. dr. M.T. Taşan-Kok (1970) is benoemd tot hoogleraar Urban Governance and Planning aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Tasan-Kok, Tuna, hoogleraar FMG
Foto: Dirk Gillissen

De onderzoeksfocus van Tuna Taşan-Kok ligt met name op het afzetten van kritische geografische wetenschap tegen planningstheorie en het verbinden hiervan met ‘neoliberale planning'.  Ze verkent de invloed van door onroerend goed gedomineerde en marktgedreven stedelijke ontwikkeling in het neoliberale tijdperk vanuit een politiek economisch perspectief. Daarnaast kijkt ze naar nieuwe studies op het terrein van ‘flexibility in planning’, ‘entrepreneurial governance’ en ‘fragment/opportunity-driven urban development’. Zo leidt Taşan-Kok momenteel een door NWO-ESRC-FAPESP gefinancierd onderzoeksproject: Public Accountability to Residents in Contractual Urban Redevelopment (PARCOUR).

Diversiteit

Eerder deed Taşan-Kok ook onderzoek naar de ruimtelijkheid van ‘complicerende’ stedelijke diversiteit en naar de erkenning en alledaagse praktijken van diversiteit in stedelijke planologie en bestuur. Haar ideeën over ‘governing urban diversity’ leidden tot de contouren van een nieuw onderzoeksterrein om te verkennen, vooral vanwege de wijdverbreide angst voor diversiteit. In verschillende keynote-voordrachten en beleidsdiscussies gaf Taşan-Kok meer concrete invulling aan deze ideeën.

Taşan-Kok coördineert aan de UvA verschillende bachelor- en mastercolleges op het gebied van urban planning en begeleidt zij promovendi. Ze is tevens lid van de Adviesraad van het Centre for Urban Studies van de UvA.

Als hoogleraar gaat Taşan-Kok onder meer het gedrag van onder anderen planologen, inwoners en projectontwikkelaars analyseren, met interdisciplinair onderzoek in samenwerking met internationale collega-onderzoekers en lokale beleidsmakers. Daarnaast blijft zij de toenemende complexiteit en diversiteit bestuderen van de sociale, ruimtelijke en politieke dynamiek van stedelijk bestuur. Haar belangrijkste doel is te komen tot een kritische beschouwing van de hedendaagse uitdagingen waarvoor stedelijke planologie, diversiteit, projectontwikkeling en bestuur zich geplaatst zien.

Over Taşan-Kok

Taşan-Kok is sinds 2015 werkzaam als universitair hoofddocent aan de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies van de UvA. Tussen 2007 en 2015 was zij universitair docent aan de TU Delft en universitair hoofddocent aan de Middle East Technical University (Turkije) en de Universiteit Utrecht (University College Roosevelt). Voor die tijd was zij onder meer postdoc-onderzoeker aan de KU Leuven (België) en gastonderzoeker aan de Hongaarse Academie van Wetenschappen en de Poolse Academie van Wetenschappen.

Taşan-Kok heeft uitgebreid gepubliceerd in verschillende peer-reviewed tijdschriften, waaronder International Journal of Urban and Regional Research, Regional Studies en Urban Studies. Haar meest recente boek is From Planning Student to Urban Planner: Young Practitioners’ Reflections on Contemporary Ethical Challenges (co-redacteur Mark Oranje, Springer, 2017). Van 2000 tot 2017 was Taşan-Kok redactielid van Journal of Housing and the Built Environment; momenteel is ze redacteur bij European Urban and Regional Studies.