Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Dhr. dr. M.G.H. Besselink (1976) is benoemd tot hoogleraar Chirurgie, in het bijzonder Pancreas- en Hepatobiliaire (HPB) chirurgie, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA).

Besselink, Marc, hoogleraar AMC, Chirurgie ihb pancreas en hepatobiliaire chirurgie
Foto: Dirk Gillissen

Marc Besselink doet onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor alvleesklierkanker en alvleesklierontsteking, naar minimaal invasieve HPB-chirurgie en naar andere manieren om HPB-chirurgie zo effectief en veilig mogelijk uit te voeren. Veel van dit onderzoek voert hij uit binnen grote Nederlandse en internationale samenwerkingsverbanden.

Naast zijn klinische werkzaamheden als HPB-chirurg richt Besselink zich op de alliantie tussen AMC en VUmc. Dit doet hij in nauwe samenwerking met de overige alliantie-partners, met diverse medische specialismen en met ziekenhuizen binnen oncologische netwerken voor HPB-aandoeningen. Besselink leidt tevens bachelor- en masterstudenten op en begeleidt arts-onderzoekers en chirurgen in opleiding.

Over Marc Besselink

Besselink is sinds 2012 werkzaam in het AMC, waar hij ook Principal Investigator is. Hij is werkzaam binnen het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA) en vertegenwoordigt het AMC in de commissie oncologie van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Op landelijk niveau is Besselink medeoprichter van de Pancreatitis Werkgroep Nederland, de Dutch Pancreatic Cancer Group, de Dutch Pancreatic Cancer Audit en de Dutch Pancreas Biobank (PancreasParel) waarvoor hij meerdere subsidies van onder meer KWF Kankerbestrijding verwierf.

Besselink is voorzitter van de wetenschappelijke commissie van de Dutch Pancreatic Cancer Group, lid van de wetenschappelijke commissie van de Dutch Hepato-Biliary audit en lid van de adviesraad van de patiëntenverenigingen voor pancreascarcinoom, pancreascysten en pancreatitis. Op internationaal niveau is hij de initiator van het European Consortium for Minimally Invasive Pancreatic Surgery en lid van de wetenschappelijke commissies van de European-African HPB Association en de International HPB Association.

Besselink promoveerde in 2008 cum laude op onderzoek naar acute alvleesklierontsteking, volgde een masteropleiding Evidence-Based Health Care aan Oxford University en een fellowship minimaal invasieve HPB-chirurgie in Southampton, Engeland.