Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. C.F. Burgers (1983) is per 1 maart 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. De leerstoel is ingesteld vanwege Logeion.

Burgers, Christian, hoogleraar FMG
Christian Burgers. Foto: VU

Christian Burgers richt zich in zijn onderzoek op de rol van retorisch taalgebruik in strategische communicatie. Hierbij focust hij met name op figuratieve framing, via metaforen en ironie. Zijn doel is om in kaart te brengen hoe framing door verschillende stakeholdergroepen ingezet wordt om maatschappelijke ontwikkelingen, bv. in nieuwe technologie, te duiden en om de mening van ontvangers te sturen. Ook onderzoekt Burgers de rol van creatieve processen en nieuwe media en genres hierbij. Daarnaast kijkt hij naar de rol van taal bij impliciete processen zoals stereotypering.

Burgers zal als bijzonder hoogleraar een brugfunctie vervullen tussen de communicatiewetenschap en de beroepspraktijk. In zijn leerstoel zal hij zich vooral bezighouden met nieuwe, technologische ontwikkelingen en hun invloed op het communicatievak. Een tweede focus is het stimuleren van evidence-based communicatiebeleid en -design. Hierbij speelt het Centrum voor Strategische Communicatie (CSC) van Logeion, waaraan de leerstoel verbonden is, een belangrijke rol.

Over Christian Burgers

Burgers is sinds 2009 verbonden aan de afdeling Communicatiewetenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, sinds 2017 als universitair hoofddocent. In 2016 was hij gastdocent aan de School of Communication van Chapman University (USA). Burgers is co-redacteur van de boekenserie ‘Metaphor in Language, Cognition, and Communication’ (MiLCC). Hij is lid van het managementteam van het Metaphor Lab Amsterdam, een expertisecentrum voor metafoorstudies. Dit is een joint venture van het Network Institute van de VU en het Amsterdam Centre for Language and Communication (ACLC) van de UvA, en is aangesloten bij het ABC, het Amsterdam Brain and Cognition Centre.

Burgers ontving verschillende individuele beurzen, waaronder een Veni (2013) en een Vidi (2017). Daarnaast heeft hij als co-aanvrager verschillende beurzen verworven in het NWO-programma ‘Creative Industries’. Hij heeft gepubliceerd in internationaal peer-reviewed tijdschriften zoals Journal of Communication, Communication Theory, Computers in Human Behavior en Communication Research.