Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Mw. dr L.A. Amaral-Zettler is benoemd tot bijzonder hoogleraar Marine Microbiology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, één van de negen instituten van de Stichting NWO-I.
Amaral-Zettler, Linda, hoogleraar FNWI, Marine Biology
Foto: Dirk Gillissen

In haar onderzoek richt Linda Amaral-Zettler zich op de relaties tussen microben en de mechanismen die bepalend zijn voor hun diversiteit, verspreiding, overleving en impact op lokale en mondiale processen. Ze bestudeert hoe microben in interactie met hun omgeving reageren op natuurlijke en antropogene veranderingen. Ook kijkt Amaral-Zettler naar de invloed van microben op ecosystemen en biogeochemische processen, waaronder pathogeniteit en omzetting van door de mens geproduceerde vervuilers. Tot haar lopende onderzoeksthema's behoren: samenstelling en functie van microbiële gemeenschappen; de rol van microben als poortwachters van veranderingen in het milieu; biodiversiteit en biogeografie op alle levensgebieden; de ecologie van de makers van moleculaire biomarkers; en microbiomen, biofilms en de 'plastisfeer'. 

Aan de UvA gaat Amaral-Zettler onderzoek doen binnen een breed scala van zoetwater- en lokale kustmilieus tot wereldwijde vergelijkingen tussen mariene ecosystemen. Als bijzonder hoogleraar vormt zij de schakel tussen de expertise en middelen van het NIOZ en het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED), zodat de twee instituten gemeenschappelijk onderzoek kunnen doen naar aquatische microbiële ecologie. 

Daarnaast gaat Amaral-Zettler inleidende colleges geven binnen de bacheloropleiding Biologie en gespecialiseerde colleges binnen de mastertrack Freshwater & Marine Biology. Ook zal zij masterstudenten begeleiden bij onderzoeksprojecten en optreden als begeleider van promovendi in de mariene biologie.

Over Linda Amaral-Zettler

Linda Amaral-Zettler is senior onderzoeker bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij universitair docent aan de Department of Earth, Environmental and Planetary Sciences van Brown University (Providence, VS), de universiteit waar zij ook studeerde (aquatische biologie).  Amaral-Zettler promoveerde op het terrein van de biologische oceanografie aan het Massachusetts Institute of Technology/Woods Hole Oceanographic Institution. Sinds haar promotie is zij als onderzoeker verbonden gebleven aan het Marine Biological Laboratory van Woods Hole, tegenwoordig als MBL Fellow bij het Josephine Bay Paul Center for Comparative Molecular Biology and Evolution. 

Amaral-Zettler ontving verschillende onderzoeksbeurzen en prijzen, waaronder een LUSO-American Foundation Award en een Portugal Fulbright Scholar Fellowship. Ook kreeg ze een Census of Marine Life Outstanding Achievement Award for data, Knowledge and Visualization toegekend voor haar rol in het Amerikaans-Nederlandse samenwerkingsverband International Census of Marine Microbes Programme (2004-2010).

Amaral-Zettler heeft uitgebreid gepubliceerd in internationale vakbladen zoals PNASNatureISME Journal,Environmental Science and Technologyen andere gezaghebbende tijdschriften op het gebied van microbiële ecologie.