Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Martin Senftleben. Foto: Dirk Gillissen
Martin Senftleben. Foto: Dirk Gillissen

Martin Senftleben richt zich op de waarborging van een juist evenwicht tussen de bescherming van intellectuele eigendomsrechten en concurrerende sociale, culturele en economische belangen in de informatiesamenleving. Hij is gespecialiseerd in het auteurs- en merkenrecht. Zijn huidige onderzoeksthema’s betreffen onder meer de handhaving van het auteursrecht in de digitale omgeving en daarmee gepaard gaande verplichtingen om content te filteren, en de preservering van het publieke domein van literaire en artistieke werken als inspiratiebronnen voor nieuwe culturele creaties.

In zijn nieuwe functie zal Martin Senftleben bijdragen aan de masteropleiding Informatierecht die door het Instituut voor Informatierecht (IViR) wordt verzorgd. Op het terrein van onderzoek zal hij zich richten op de impact van robot creativiteit op menselijke literaire en artistieke producties, nieuwe merkenrechtelijke regels voor targeted advertising en het ‘digital silk road’ initiatief van de Chinese overheid.

Over Martin Senftleben

Senftleben is sinds 2007 hoogleraar Intellectuele eigendom aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was daar verantwoordelijk voor het ontwerp van het curriculum op het gebied van intellectueel eigendom. Daarnaast is Senftleben als advocaat werkzaam geweest bij Bird & Bird.

Senftleben is lid van de Staatscommissie auteursrecht die het Nederlandse ministerie van Justitie adviseert over auteursrechtkwesties, het bestuur van de Association littéraire et artistique internationale (ALAI) en het bestuur van de internationale Vereniging voor de bevordering van onderwijs en onderzoek op het gebied van intellectueel eigendomsrecht (ATRIP). Hij is als gasthoogleraar verbonden aan het Intellectual Property Research Institute van de universiteit Xiamen, China. Als gastdocent geeft hij daarnaast cursussen aan het Centre for International Intellectual Property Studies (CEIPI), Straatsburg, de EBS University of Business and Law, Wiesbaden, de HANKEN School of Economics, Helsinki, het Munich Intellectual Property Law Centre (MIPLC) en de universiteit van Catania.