Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dr. W.J. Berenschot (1977) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Vergelijkende Politieke Antropologie van Zuid- en Zuidoost-Azië aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld vanwege het Koninklijk Instituut voor Taal-Land- en Volkenkunde.
Ward Berenschot
Ward Berenschot (foto: Dirk Gillissen)

Ward Berenschot richt zich in zijn onderzoek op een vergelijkend begrip van de dynamiek van de interactie tussen staat en samenleving. De nadruk ligt daarbij op onderwerpen als burgerschap, geweld, cliëntelisme, toegang tot recht en collectieve actie in met name India en Indonesië. Hij combineert diepgaand etnografisch veldwerk met de organisatie van gezamenlijke, kwantitatieve onderzoeksinspanningen, zoals een grootschalig expertonderzoek voor een onderzoek naar cliëntelisme en governance. Berenschot: ‘Veel van mijn onderzoek richt zich op informele dimensies van politiek, op de sociale netwerken die politici en kiezers met elkaar verbinden. Ik onderzoek hoe dergelijke netwerken een positieve rol kunnen spelen door mensen te helpen toegang te krijgen tot de overheid. Maar ik doe ook onderzoek naar de duistere kanten van politieke netwerken, aangezien deze informele verbindingen ook een belangrijke rol speelden bij het aanjagen van geweld tussen religieuze gemeenschappen in zowel India als Indonesië.'

Aan de UvA gaat Berenschot onderwijs verzorgen op het gebied van politieke antropologie, en gaat hij werken aan een nieuw door NWO gefinancierd onderzoeksproject naar de conflicten veroorzaakt door de uitbreiding van oliepalmplantages in Indonesië. Berenschot: ‘De snelle uitbreiding van het gebruik van palmolie leidt tot conflicten tussen de bedrijven die het produceren en de plattelandsgemeenschappen die de toegang tot land waarvan hun levensonderhoud afhankelijk is, verloren zijn. Als reactie hierop mobiliseren plattelandsgemeenschappen zich en nemen ze hun toevlucht tot demonstraties en blokkades, maar ook rechtszaken en bemiddeling. Voor dit project zullen we samenwerken met een aantal Indonesische NGO's om de trajecten en uitkomsten van een groot aantal van deze conflicten te documenteren. Voor het eerst kunnen we algemene patronen van deze conflicten bestuderen, bijvoorbeeld of en hoe effectief mechanismen voor conflictoplossing zijn.'

Over Ward Berenschot

Berenschot is sinds 2015 senior onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Eerder was hij onderzoeker en projectmanager bij het Van Vollenhoven Instituut (Universiteit Leiden) en docent Conflict Studies aan de UvA. In 2009 promoveerde hij aan de UvA.

Berenschot is auteur van de monografieën Democracy for Sale: Elections, Clientelism and the State in Indonesia (met Edward Aspinall) en Riot Politics: India's Hindu-Muslim Violence and the Indian State, evenals verschillende artikelen over identiteitspolitiek, bestuur, burgerschap en rechtshulp. Hij is (co-)redacteur van de boeken In Search of Middle Indonesia and Citizenship en Democratization in Southeast Asia.