Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dr. Peeroz Saeed is benoemd tot hoogleraar Orbita Chirurgie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA-Amsterdam UMC).
Peeroz Saeed (foto: KIrsten van Santen)
Peeroz Saeed (foto: KIrsten van Santen)

Oorspronkelijk wilde Saeed neurochirurg worden. Maar toen hij stage liep bij het orbitacentrum van het toenmalige AMC wist hij het zeker: hier kwamen al zijn interesses samen. De orbita, oftewel oogkas, is een complex geheel van zenuwen, vaten, bot, en weefsels en vraagt een veelheid aan expertise en specialisatie om goed te kunnen opereren.

Multidisciplinair vakgebied

Al meer dan vijftig is het Amsterdamse orbitacentrum een begrip in de wereld. Saeed ontwikkelde mee aan de expertise die er tot op de dag van vandaag is en waarvoor de hele wereld naar Amsterdam komt. Hij leidde veel wetenschappelijk onderzoek. Zijn expertise is onder andere gericht op de schildklierziekte van Graves, waarbij patiënten vaak uitpuilende ogen krijgen. Saeed en zijn collega’s voeren operaties uit waarbij de oogkas wordt vergroot en de ogen ‘terug’ in het gezicht kunnen worden geplaatst. Ook tumoren die zich bevinden in de buurt van de oogkas, worden door Saeed met grote regelmaat behandeld, zowel bij volwassenen als bij kinderen. ‘Die kennis en kunde is echt hier ontwikkeld. En het is met recht een multidisciplinair vakgebied; we werken samen met endocrinologen bij de ziekte van Graves, KNO-artsen, neurochirurgen, radiologen, oncologen etcetera’, aldus Saeed.

Saeed vindt het vak niet alleen ‘technisch’ interessant; het is ook een hoopvol vak. Patiënten kunnen veelal goed geholpen worden, genezen vaak en de operatie heeft een grote positieve impact op hun leven. ‘Het is fijn als ik mensen kan helpen bij hun genezing. Zeker als het om kinderen gaat.’

‘Zorgstraatje’

Saeed heeft een aantal missies met zijn leerstoel. Een daarvan is het samenwerken in multidisciplinaire teams voor de best mogelijke patiëntenzorg – in een ‘zorgstraatje’, waarbij een patiënt ‘s ochtends binnenkomt en ’s middags weet wat zijn behandeltraject wordt. Maar ook het opleiden van fellows (medisch specialisten die zich verder specialiseren in een heel specifiek vakgebied, zoals orbitachirurgie) is een groot doel. ‘Ik heb de eer om van over de hele wereld mensen op te leiden tijdens hun fellowships. Het is erg leuk om met internationale mensen te werken.’ Uiteraard zet Saeed ook zijn wetenschappelijk onderzoek voort en richt hij zich op innovaties binnen de orbitachirurgie.

De van oorsprong Iraanse Peeroz Saeed vindt het een eer om tot hoogleraar te worden benoemd in Amsterdam, aan de universiteit waar hij ooit zijn studie begon. ‘Ik schreef het al in mijn proefschrift; ik ben een Amsterdammer!’