Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op donderdag 8 januari vierde de Universiteit van Amsterdam haar 383ste verjaardag. Rector magnificus Dymph van den Boom stond bij aanvang kort stil bij de aanslag in Parijs. Daarna volgde haar openingsrede. De Diesredenaar was dit jaar Sjoerd Repping, hoogleraar Humane Voortplantingsbiologie. Na de uitreiking van de eredoctoraten aan Chryssa Kouveliotou en Charlotte van Rappard-Boon, werd Joris Marée gekroond tot Docent van het Jaar 2014.

Bram Belloni

Van den Boom opende de Dies Natalis door stil te staan bij de gebeurtenissen in Parijs: 'Uiteraard leven wij mee met de slachtoffers van de nabestaanden en de Franse samenleving. Het is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting en daarmee de intellectuele vrijheid die wij zo dierbaar koesteren: de vrije geest, meningsvorming, debat, een open discourse … deze aanslag raakt alles waar wij, als academie, voor staan en waar wij, als universitaire gemeenschap, in geloven. Dat moeten wij ook verdedigen.'

Vervolgens hield de rector haar openingsrede  'Dwarse Geesten'. Ze vertelde over haar ervaringen toen ze aan tafel mocht aanschuiven bij visionairen John Henry Newman en Wilhelm von Humboldt. 'Ik hoop dat men zich realiseert dat de 'Westerse' universiteit gebaseerd op de principes van Newman en Von Humboldt een buitengewoon succesvolle institutie is,' vertelde ze. 'Welke beleidsgedreven eisen er ook aan de universiteit gesteld worden en wat voor mensen er ook leven, de univerisitaire onderneming is er in principe een waar ontdekkingen niet van tevoren bepaald kunnen worden.'

Dies Natalis 2015 - Eredoctoraat Charlotte van Rappard-Boon
Charlotte van Rappard-Boon (foto: Monique Kooijmans)

Eredoctoraten 

Tijdens de Dies Natalis werden eredoctoraten toegekend aan:

  • Dr. Chryssa Kouveliotou, een van de meest invloedrijke en bekende hoge-energieastrofysici ter wereld. Centraal in haar werk staat het waarnemen van bronnen van gammastraling in het heelal en het interpreteren van deze waarnemingen.
  • Drs. Charlotte van Rappard-Boon. Zij heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de vormgeving van overkoepelend erfgoedbeleid en erfgoedinspectie in Nederland, en aan de implementatie van internationale erfgoedverdragen, vooral op het gebied van roofkunst en illegale kunsthandel.

Zowel Kouveliotou als Van Rappard-Boon manifesteren zich ook buiten de muren van de universiteit, en zijn er in geslaagd verbinding te maken tussen wetenschap en maatschappij.

Dies Natalis 2015 Eredoctoraat Chryssa Kouveliotou
Chryssa Kouveliotou (foto: Monique Kooijmans)

Diesrede en Docent van het Jaar-prijs 

Prof. dr. Sjoerd Repping, hoogleraar Humane voortplantingsbiologie aan de Faculteit der Geneeskunde, sprak de diesrede uit. Het programma werd afgesloten met de uitreiking van de UvA Docent van het Jaar 2014-prijs. Econoom Joris Marée ontving de prestigieuze prijs.

Intermezzo

Het muzikaal intermezzo werd verzorgd door pianiste Daria van den Bercken. Zij speelde twee muziekstukken van Handel. Van den Bercken brengt haar voorliefde voor Handel niet alleen via de piano over. Zie onderstaande verwijzing van haar TEDtalk in Berlijn.