Startup Village, een initiatief van Amsterdam Science Park, ACE Venture lab en UvA Holding, is officieel van start met de vestiging van de eerste hightech startups. Onder andere Metrica Sports, Aiir Innovations en Delphi BI vestigden zich de afgelopen maand in hun Startup Village-studio op het park. De eerste bouwfase is hiermee afgerond.

Startup Village Amsterdam Science Park
Foto: Amsterdam Science Park

In de komende maanden breidt Startup Village verder uit naar een compleet dorp voorzien van diverse labs, eventruimtes, een community space en voor de snel groeiende bedrijven een aantal scale-upruimtes. ACE Venture Lab biedt coaching en Amsterdam Science Park de faciliteiten en het netwerk. Samen helpen zij jonge ondernemers hun wetenschappelijk onderbouwde ideeën te ontwikkelen tot commerciële producten.

Uitbreiding

Het fundament van het ondernemersdorp staat met de intrek van de eerste startende bedrijven. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de uitbreiding in volle gang: begin november openen de deuren van de eerste co-working space en naar verwachting zijn er in het voorjaar van 2017 25 jonge bedrijven, 150 bewoners, diverse LABS en een eventlocatie gevestigd. 'Startup Village is meer dan een plek voor ondernemers, het is ook een incubator en vooral een laboratorium voor vernieuwende concepten op allerlei gebieden: van kunstmatige intelligentie tot green chemistry en van physics tot biodiversititeit. De containerdaken hebben zelfs de potentie om er een lab van te maken, bijvoorbeeld voor real time metingen en experimenten in samenwerking met de Amsterdam Green Campus. Er zijn in Amsterdam natuurlijk genoeg startuphuizen, maar nergens zijn ze zo sterk verbonden aan de universiteit en de wetenschap,' aldus Erik Boer, directeur van mede-initiatiefnemer ACE Venture Lab.

Design

In Startup Village kunnen de kersverse ondernemers tegen een schappelijke huurprijs ruimtes van 5x12 of 5x6 meter geheel naar eigen smaak inrichten. Bovendien biedt ACE Venture Lab als huurbaas samen met Amsterdam Science Park een burennetwerk van ondernemers: van mede-starters tot grote multinationals. Voor degene die een meer kant-en-klare werkplek zoekt: op dit moment ontwerpen een aantal afgestudeerden van designacademie Artemis de inrichting van enkele innovatie-LABS.

Eerste bewoners

Metrica Sports, Aiir Innovations en Delphi BI waren de eerste die in hun studio’s trokken. De gemeenschappelijke deler van deze beginnende entrepreneurs is hun wetenschappelijke danwel hightech basis. Zo ontwerpt Metrica Sports een tool waarmee voetbalwedstrijden digitaal worden geanalyseerd, de zogenaamde Footmapp, Aiir Innovations ontwikkelt software waarmee luchtvaart engineers op snelle en efficiënte wijze het turbine-inspectieproces kunnen uitvoeren en Delphi BI voorziet bedrijven van data-driven business intelligence.

Joint Venture

'En daar komen nog heel wat nieuwe initiatieven en ondernemers bij' vertelt Boer. 'Zo gaan we met IT Innovator Info Support een innovatielab opzetten en met Datacenter Equinix de Eventspace realiseren'.  Hij, UvA Holding CEO Peter Krijnsen en Leo Le Duc, CEO van Amsterdam Science Park, sloegen de handen ineen om het eerste en grootste op wetenschap gebaseerde startupcollectief in Amsterdam te realiseren. 'We zochten al langer naar een rafelrandje van Amsterdam Science Park en die is er door Startup Village daadwerkelijk gekomen. Het biedt studenten de laagdrempelige mogelijkheid om een bedrijf te starten op een plek waar zij makkelijk toegang hebben tot de op het park aanwezige kennis van hoogwaardige wetenschappelijke instellingen zoals CWI, AMOLF, Nikhef en de Universiteit van Amsterdam. Wij kijken uit naar alle slimme ideeën en ondernemingen die hier zullen ontstaan', aldus Leo le Duc.

Andere partners van Startup Village  zijn Innovation Exchange Amsterdam (IXA), Gemeente Amsterdam en architect Julius Taminiau. Startup Village op Amsterdam Science Park is de eerste van een aantal wetenschappelijke incubators die worden opgericht in Amsterdam. Met IXAnext, een subsidieprogramma dat recent door de gemeente Amsterdam werd goedgekeurd, opent Innovation Exchange Amsterdam (IXA), binnen afzienbare tijd een aantal soortgelijke startupplekken in de binnenstad, bij de VU-campus en het AMC.