Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Palmhoutwrak, het zeventiende-eeuwse wrak in de Waddenzee dat beroemd werd door een zijden jurk, bevatte nog veel meer exclusieve vondsten. Onderzoekers hebben een bijzondere poederdoos aangetroffen tussen de archeologische vondsten die afkomstig zijn uit het schip. Ingrid van Engelshoven, de minister van Cultuur, bracht een bezoek aan het Ateliergebouw waar onderzoekers en studenten van Conservering en Restauratie van de Universiteit van Amsterdam vondsten uit het Palmhoutwrak onderzoeken.
Tonny Beentjes geeft toelichting over de poederdoos aan de minister

Minister Van Engelshoven kwam op uitnodiging van de gedeputeerde Cultuur van de Provincie Noord-Holland, Jack van der Hoek: ‘Ik ben blij dat we een aantal prachtige vondsten hebben kunnen laten zien aan de minister. De voorwerpen, die bijna vierhonderd jaar op de bodem van de Waddenzee hebben gelegen, vertellen veel over onze maritieme geschiedenis. Voor de Nederlandse kust liggen honderden wrakken die mogelijk ook waardevolle lading bevatten. Deze wrakken worden bedreigd door natuurlijke processen, onder andere door paalworm, en dreigen voorgoed verloren te gaan. Samen met de andere kustprovincies heeft de provincie Noord-Holland het Rijk opgeroepen om beter beleid te maken om deze wrakken te beschermen. Inmiddels is het onderwerp besproken in de Tweede Kamer en zetten we goede stappen in de richting van een beter beheer.’

Foto: Provincie Noord-Holland

Leda en de zwaan

Tonny Beentjes, onderzoeksleider Metaalconservering aan de UvA, gaf toelichting aan de minister op de poederdoos van verguld messing. Op het deksel staat een afbeelding van Leda en de zwaan. Deze afbeelding verwijst naar een mythologisch verhaal uit de Oudheid. Het verhaal gaat over de Griekse oppergod Zeus die zichzelf in een zwaan veranderde om Leda, een getrouwde vrouw, te verleiden. Ook op de achterzijde is een beeltenis aangebracht, maar deskundigen hebben nog niet kunnen vaststellen wat hier precies wordt afgebeeld. Het onderzoek hiernaar loopt nog. Het rijk versierde doosje heeft honderden jaren op de zeebodem gelegen en is aangetast door het zeewater. Daardoor zijn de details niet allemaal goed zichtbaar. Deskundigen gaan de poederdoos onderzoeken en daarna wordt het voorwerp gerestaureerd. Na restauratie is het doosje te zien in Museum Kaap Skil op Texel.  

Tentoonstelling voor nationaal en internationaal publiek                                                                                           

De collectie uit het Palmhoutwrak bevat verschillende topstukken, waaronder een compleet intacte jurk. In opdracht van de provincie Noord-Holland worden de vondsten stuk voor stuk onderzocht,  geconserveerd en gerestaureerd. Bij het onderzoek zijn onder andere de Universiteit van Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Rijksmuseum betrokken. Doel is om een permanante tentoonstelling in te richten waar het verhaal over het schip wordt verteld aan publiek uit binnen- en buitenland.