Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Het UvA Slaap- en Geheugen lab heeft de afgelopen jaren bijzondere ontwikkelingen doorgemaakt. Zo is een nieuwe neurostimulatietechniek ontwikkeld die het mogelijk maakt de slaap te verdiepen en herinneringen tijdens de slaap te beïnvloeden. Ook hebben de onderzoekers meer inzicht gekregen in de rol van slaapproblemen bij post-traumatische stressstoornissen. Daarnaast is de inrichting van het lab helemaal vernieuwd.

Foto: UvA

In het slaap- en geheugenlab wordt onderzoek gedaan naar het samenspel van de cognitieve en emotionele functie van slaap- en waaktijd. Een in het lab ontwikkelde neurostimulatietechniek maakt het mogelijk om specifieke activiteitspatronen in het EEG ‘online’ te detecteren en te beïnvloeden. Met deze techniek is het voor de onderzoekers mogelijk individuele herinneringen van proefpersonen te beïnvloeden tijdens de slaap.

Foto: UvA

Knus appartement

Het lab is ingericht als knus en comfortabel appartement met drie slaapkamers, twee voor de proefpersonen en een voor de onderzoeker, een keukentje, badkamer en een monitorruimte. Het slaap- en geheugenlab is geluidsdicht, zodat slapers (ook overdag) niet gestoord worden, en de temperatuur in het lab wordt gereguleerd voor optimale slaapomstandigheden. Naast geluiden kan ook al het daglicht uit het lab geweerd worden, waardoor het lab een ‘tijdsvrije ruimte’ wordt.

Foto: UvA

Koninklijke Auping heeft het lab voorzien van nieuwe bedden, slaapmaterialen en inrichting. Lucia Talamini, neurobioloog en hoofd van het UvA Slaap- en Geheugenlab; ‘Door de nieuwe aankleding en inrichting is het slaapcomfort en de sfeer in het lab sterk verbeterd. Voor ons is dat belangrijk omdat elke proefpersoon die niet goed slaapt ons veel tijd en geld kost. Dit is vooral belangrijk bij patiëntonderzoek. Het gaat dan om mensen die al slaapproblemen hebben, dan is er alles aan gelegen om in ieder geval de externe slaapomstandigheden optimaal te maken. Immers als mensen niet slapen valt er ook niets te meten’.