Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Prof. dr. Karel van Dam heeft de Grote Sta-penning van de Universiteit van Amsterdam (UvA) toegekend gekregen. Van Dam ontvangt de onderscheiding voor zijn staat van dienst en inzet voor de UvA, in het bijzonder voor zijn pionierswerk op het gebied van interdisciplinair onderwijs en onderzoek.

Karel van Dam

Bestuursvoorzitter Geert van Dam reikte de penning op donderdag 10 januari aan Van Dam uit tijdens een speciaal voor hem georganiseerd programma, om hem als oprichter van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) en pionier van interdisciplinair onderwijs en onderzoek te eren.

Sta-penning Karel van Dam
Karel van Dam en Geert ten Dam

Van Dam heeft zich als wetenschappelijk onderzoeker, docent en innovator uitzonderlijk verdienstelijk gemaakt voor de UvA. Hij manifesteerde zich krachtig en onvermoeibaar als voorvechter van interdisciplinair onderwijs en onderzoek. In 1996 richtte hij het I2O, het huidige IIS, op, waarbinnen hij – tot op de dag van vandaag, lang na zijn emeritaat – actief is.

Van Dam stond aan de wieg van de eerste interdisciplinaire bachelor aan de UvA: Bèta-gamma. Ook ontwikkelde de leerroute IP3 voor de gemotiveerde eerstejaarsstudent, een leerroute die later is uitgebouwd tot wat nu het honoursprogramma is. Het initiatief tot Liberal Arts and Sciences Honours Colleges in verschillende universiteitssteden, zoals het Amsterdam University Collega van UvA en VU, is geïnspireerd door het pionierswerk van Van Dam. Ook binnen het illustere Genootschap ter Bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde, waarvan hij sinds 1966 lid is, heeft Van Dam zich sterk gemaakt voor grensoverschrijdende wetenschap.