Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Er gaan zeven interdisciplinaire, innovatieve projecten van start om de maatschappelijke implicaties van Artificial Intelligence (AI) te onderzoeken die de hele reikwijdte van AI-onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam bestrijken. Interdisciplinariteit is onmisbaar bij het onderzoeken van de mogelijkheden en uitdagingen die voortkomen uit het toenemend gebruik van AI en geautomatiseerde besluitvorming in een breed scala van maatschappelijke verbanden.

Human(e) AI

Aan de projecten is subsidie toegekend in het eerste jaar van het startsubsidieprogramma van het onderzoekszwaartepunt 'Human(e) AI' van de UvA. 

“Het is heel opwindend om te zien dat dit initiatief van de grond komt, en te merken hoe divers en diepgaand het AI-onderzoek is dat aan de Universiteit van Amsterdam plaatsvindt. Wij verwachten dat deze startsubsidies het profiel van de Universiteit van Amsterdam op dit gebied versterken en uitbreiden”, aldus Natali Helberger, Julia Noordegraf, Sonja Smets en Claes de Vreese, leden van het bestuur van het onderzoekszwaartepunt 'Human(e) AI'.

Gesubsidieerde projecten

 • Ethical MInDS: het in kaart brengen van interventies voor gebruik van data in squads
  Prof. Dr. G. van Noort (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen) en Prof. Dr. P. Groth (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)
 • Evolutionaire mismatch: de sociale en morele psychologie van menselijke interacties met algoritmische agents
  Dr. G.G. van Houwelingen (Faculteit Economie en Bedrijfskunde), Dr. B.T. Rutjens (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen) en Prof. Dr. Ir. J.W. Stoelhorst (Faculteit Economie en Bedrijfskunde)
 • Toezicht op door KI-gestuurde virtuele assistenten
  Dr. T. Araujo (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen), Dr. T. Poell (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen) en Dr. J. P. Quintais (Faculteit der Rechtsgeleerdheid)
 • Sprekende chatbots te menselijk? Hoe prosodie in chatbots communicatie-effecten beïnvloedt
  Dr. H. A. M. Voorveld (Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen), Dr. T. O. Lentz (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) en Prof. Dr. E. Kanoulas (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)
 • Machine learning classifier voor diagnose van niertransplantatieziekten met behulp van kwantitatieve weefselproteomica
  Dr. J. Kers (Faculteit der Geneeskunde), Prof. Dr. Garry Corthals (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica), Prof. Dr. A. Schönhuth (Universiteit van Utrecht)
 • Waarden in AI in kaart brengen
  Dr. B. Rieder (Faculteit der Geesteswetenschappen), Dr. G. Gordon (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) en Dr. G. Sileno (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)
 • Small data, big challenges: concept drift voor meertalige filosofische corpora
  Prof. Dr. A. Betti (Faculteit der Geesteswetenschappen), Dr. L. Beinborn (Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica) en Dr. A.S. Fokkens (VU Amsterdam)