Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Voor Satyam Kathpalia (21) en Julia Dalibor (25) van UvA Green Office gaat duurzaamheid niet over een beetje meer recyclen of minder vlees eten. ‘Met af en toe vlees eten of vliegreizen maken is niks mis, zolang mensen zich maar bewust zijn van het effect van hun keuzes. Duurzaamheid is gewoon te belangrijk om niet óók leuk te kunnen zijn’

UvA Green Office is een studentenorganisatie die onder de vleugels van de Bestuursstaf en Facility Services duurzaamheid op de Universiteit een boost wil geven. We willen een platform zijn waar studenten en academici samenkomen om te praten en na te denken over duurzaamheid’, vertellen Satyam en Julia.

Beiden vonden hun inspiratie in het buitenland. Satyam vertelt over zijn jeugd in New Dehli, de hoofdstad van India: ‘Het is een van de meest vervuilde steden ter wereld. Ik had er voortdurend ademhalingsproblemen. Hoogstwaarschijnlijk hebben die mijn levensverwachting flink ingekort. Toen ik een paar jaar geleden weer in India was om mijn ouders op te zoeken zag ik dat het strand van Mumbai compleet bezaaid was met vuilnis en plastic. Toen ik terugkwam voelde ik dat ik iets wilde doen. Een vriend tipte me over de Green Office. Nu ben ik voor het tweede jaar op rij voorzitter.

De uit Berlijn afkomstige Julia vertelt dat ze tijdens een gap year in Zuid-Afrika lesgaf over milieu en duurzaamheid. ‘Daar heb ik ervaren hoe je jonge kinderen kunt helpen een duurzamer leven te leiden’. Julia kwam uiteindelijk bij UvA Green Office terecht via social media. ‘Ik zag gelukkig iets voorbijkomen, maar onze zichtbaarheid was een paar jaar terug nog veel minder dan nu. Als teamleider communicatie focus ik me nu op het vergroten van die zichtbaarheid.

Waarom wordt UvA Green Office door studenten gerund?
De UvA-afdeling Facility Services bekommert zich om duurzaamheid, vertelt Satyam. ‘Maar hoewel er momenteel wordt gewerkt aan een UvA-brede visie op duurzaamheid, is er geen afdeling duurzaamheid op de UvA. Tenminste nóg niet. Je zou ons dus in ieder geval voorlopig kunnen zien als het officieuze duurzaamheidsdepartement van de UvA.

Julia: Wij van UvA Green Office willen studenten en medewerkers met een liefde voor duurzaamheid en het milieu samenbrengen om te praten en na te denken over een duurzamere universiteit.

UvA Green Office, Satyam Kathpalia en Julia Dalibor
Julia Dalibor en Satyam Kathpalia (UvA Green Office)

Dus jullie houden het bij praten en denken over duurzaamheid?
Julia: Haha nee, daar blijft het uiteraard niet bij! We organiseren colleges en symposia over duurzaamheid, markten voor tweedehands kleding en we maken The Green Guide, een gids die Amsterdammers helpt groenere keuzes te maken. En we doen nog veel meer hoor, veel te veel om op te noemen!

Satyam: Maar bij alles wat we doen gaat het ons eigenlijk vooral om bewustwording. Mensen doordringen van het nut en de noodzaak van duurzaamheid en ze ertoe bewegen groenere keuzes te maken. Dat doen we bijvoorbeeld ook door duurzaamheidsdenken in UvA-onderwijs te integreren.

Leg eens uit?
Satyam: Neem bijvoorbeeld ons economisch onderwijs, dat is vaak nog doordrongen van de traditionele focus op het maken van winst. Duurzaamheidsdenken gaat altijd óók over het effect van dingen op mensen en de planeet. We leren nog altijd minder over de schaarste van onze bronnen dan over het maken van winst. Dat moet veranderen. Een fijn leven gaat over meer dan een nummer op je bankrekening. Niet alleen maar over profit dus, maar ook over people en planet.

Julia: We kunnen onze planeet simpelweg niet blijven uitbuiten zoals we nu doen, we zullen met alternatieven moeten komen. Zoals Satyam al zei gaat het ons vooral om meer bewustwording. En waar leer je nou meer over bewustwording dan in ons onderwijs?

Hoe krijg je zoiets voor elkaar dan?
Satyam: We vragen onze leden te zoeken naar populaire vakken met een tekort aan duurzaamheidsdenken. We gaan dan het gesprek aan met de opleidingsdirecteur, de opleidingscommissie en de facultaire studentenraad over hoe we duurzaamheid in het curriculum kunnen integreren.

Julia: We zijn er nu een paar jaar mee bezig, maar het gaat langzamer dan we zouden willen. Helaas zijn Satyam en ik al weg als onze eerste resultaten worden geïmplementeerd. Het is echt een project van de lange adem.

Doet de UvA genoeg aan duurzaamheid?
Satyam: De beslissers op de UvA weten echt wel wat er aan de hand is, maar de UvA is een grote en soms erg bureaucratische organisatie. Dat maakt snelle veranderingen lastig. Toch moet je soms radicale stappen durven nemen. Duurzaamheid is gewoon veel belangrijker dan bureaucratie. Zoals Julia al zei: het gaat allemaal trager dan we zouden willen. Maar dat geldt denk ik ook voor het bestuur.

Julia: De UvA heeft een goede reputatie en zou die reputatie meer mogen gebruiken om voorop te lopen bij cruciale zaken voor onze maatschappij. UvA-studenten zijn jong en vragen zich af in wat voor wereld ze willen leven. Wat belangrijk is voor studenten en voor medewerkers moet ook belangrijk zijn voor de UvA.

Hoe weet je dan of duurzaamheid belangrijk is voor studenten en medewerkers?
Julia: We krijgen steeds meer berichten van studenten en medewerkers die geweldige ideeën hebben over duurzaamheid op de universiteit. Over het eten in de kantine, het papier in de printers en over het verzamelen van elektronisch afval. Studenten en medewerkers weten ons steeds beter te vinden.

Hoe kunnen nieuwe studenten en medewerkers jullie helpen?
Julia: Studenten kunnen hun ideeën bij ons pitchen of zich bij ons aansluiten door zich via onze website als lid aan te melden. Momenteel zijn we echter niet op zoek naar nieuwe leden, omdat we geen plek meer hebben. Maar als in 2020 het nieuwe academische jaar begint zijn we zeker weer op zoek naar mensen met een passie voor duurzaamheid.

Satyam: Ook enthousiaste medewerkers zijn meer dan welkom. De UvA Green Office werkt samen met medewerkers van verschillende UvA-afdelingen zoals Facility Services, ICTS en de Bestuursstaf. We blijven in de kern echter wel een studentenorganisatie. Een informele activiteit met studenten en medewerkers zou zomaar eens ongemakkelijk kunnen worden, haha! We noemen medewerkers dan ook geen leden.

Hoe zorg je ervoor dat je iederéén meekrijgt en niet alleen de voorhoede?
Julia: We moeten altijd met elkaar in gesprek blijven, samen zoeken naar oplossingen en mensen niet vervreemden van het gemeenschappelijke doel.

Satyam: Duurzaamheid zou nooit moeten gaan over wij versus hen. Duurzaamheid gaat over ons allemaal en heeft effecten op ons allemaal. Ook de mensen die daarin misschien wat minder ver zijn hebben we keihard nodig!

Hebben jullie tot slot nog een paar goede tips?
Satyam: Zorg dat je weet wat effectief is! Fanatiek recyclen, maar wel elke avond vlees eten zou wel eens contraproductief kunnen zijn.

Julia: En houd het leuk! Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil met vrienden of vriendinnen. Zo combineer je gezelligheid met een bijdrage aan een duurzamere wereld. En het is bovendien nog goedkoper ook! Duurzaamheid is gewoon te belangrijk om niet ook leuk te kunnen zijn’

Satyam: Het is niet de bedoeling dat mensen zich continu schuldig voelen over hun keuzes. Met af en toe vlees eten of vliegreizen maken is niks mis, zolang mensen zich maar bewust zijn van het effect van hun keuzes. Daar zit wat ons betreft de grootste winst.