Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

UvA-sterrenkundige Lex Kaper wint de Descartes-Huygensprijs 2019. Hij krijgt de prijs toegekend voor zijn onderzoek en bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. De uitreiking vindt plaats op 5 februari 2020 op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs. Met de prijs van € 23.000 kan Kaper de onderzoekssamenwerking intensiveren.

Lex Kaper
Lex Kaper

Kaper is hoogleraar Observational Astrophysics and Instrument Development aan de UvA. In zijn onderzoek richt hij zich op de vorming, evolutie en dood van zware sterren (gammaflitsen). Hij ontwikkelt ook sterrenkundige instrumenten. Zo stond hij onder andere aan de wieg van X-shooter, ‘s werelds meest gevoelige spectrograaf (een instrument dat licht in verschillende kleuren opsplitst). Op dit moment is Kaper betrokken bij de ontwikkeling van MOSAIC. Dat is een zogeheten multi-object spectrograaf die op de in aanbouw zijnde Extremely Large Telescope moet komen.

Kaper werkt intensief samen met het Meudon Observatory in Parijs. Uit deze samenwerking ontsprong een aantal belangrijke wetenschappelijke publicaties en het MOSAIC-project. Een Europees opleidings- en uitwisselingsnetwerk voor studenten en postdocs is in oprichting. Met de Descartes-Huygensprijs zal Kaper aan deze projecten bijdragen.

Over de Descartes-Huygensprijs

De jaarlijkse Descartes-Huygensprijs is in 1995 ingesteld door de Franse en Nederlandse regering. De prijs is bestemd voor excellente wetenschappelijk onderzoekers en hun bijdrage aan de Nederlands-Franse samenwerking. Nederland kiest de Franse laureaat; Frankrijk zorgt voor een laureaat uit Nederland. De Franse laureaat is onderzoeker Julien Barc, die gespecialiseerd is in hart- en vaatziekten.