Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft UvA-onderzoekers Jason Hessels, Christof Monz en Roger Laeven ieder 1,5 miljoen euro toegekend. Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

In totaal ontvingen 32 wetenschappers een Vici-subsidie.

De UvA-toekenningen

Dr Jason Hessels (Astronomie) – Kort en krachtig astrofysica
De meest extreme astronomische bronnen hebben behoorlijke invloed op ons begrip van fundamenteel (astro)fysica. Met behulp van een uniek netwerk van radiotelescopen, dat verspreid is over de hele wereld, gaan astronomen diep in het heelal kijken om de oorsprong van de raadselachtige en zeer krachtig snelle radioflitsen te verklaren.

Dr. Christof Monz (Informatica) - Multi-parallele automatische vertaalsystemen
Meertalige automatische vertaalmethodes hebben de potentie om de vertaalkwaliteit aanzienlijk te verbeteren door taalonafhankelijke representaties te genereren. Huidige benaderingen bereiken taalonafhankelijkheid slechts in beperkte mate. In dit project introduceert Christof Monz nieuwe vertaalmodellen die een hogere graad van taalonafhankelijkheid en daarmee ook vertaalkwaliteit kunnen bereiken door multiparallelle databestanden te benutten.

Prof. dr. Roger Laeven (Econometrie) - Modelleren en meten van 21e-eeuwse risico’s
De grootste risico’s voor onze huidige wereld zijn een financiële, klimaat- of cyber crisis. Deze risico’s kenmerken zich door de vicieuze cirkels waardoor ze worden voortgebracht en zijn omgeven door grote onzekerheid. In dit onderzoek gaat Roger Laeven nieuwe concepten, methoden en technieken ontwikkelen om deze 21e-eeuwse risico’s in kaart te brengen.

Vernieuwingsimpuls: over de Vici

De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren. Vici biedt de onderzoeker de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie. De Vici-financiering is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee instrumenten zijn de Veni-financiering (voor pas gepromoveerden, tot 3 jaar na promotie) en de Vidi-financiering (voor ervaren postdocs, tot 8 jaar na promotie).