Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De basis van de natuurkunde is het samenspel tussen een experiment en theorie, maar helaas is niet elk experiment echt uit te voeren. Wat is er dan nog te doen en welke creatieve oplossingen hebben beroemde natuurkundigen uit de geschiedenis gevonden? Daarover schrijft UvA-wetenschapper Marcel Vonk in zijn boek ‘De race tegen de schildpad’. Het boek verschijnt op donderdag 25 juni.

De natuurkunde is opgedeeld in theorie en experiment. De theoretisch fysicus maakt modellen op basis van experimenten en doet nieuwe voorspellingen. De experimentator test die voorspellingen weer. Maar wat als een nieuwe theorie niet te testen valt? Als de benodigde techniek er nog niet is of een bepaald experiment te duur is? Dan rest ons alleen nog het gedachte-experiment.

Grote natuurkundigen als Einstein en Galilei waren meesters in het bedenken van gedachte-experimenten: soms bizarre, en altijd baanbrekende hersenspinsels waarmee ze hun revolutionaire natuurkundige theorieën vorm konden geven en buiten het laboratorium konden testen. Theorieën die hun tijd ver vooruit waren.

In De race tegen de schildpad gaat natuurkundige Marcel Vonk dieper in op de mooiste, verrassendste en meest inventieve gedachte-experimenten in de natuurkunde. Vonk gaat op zoek naar de verhalen achter deze experimenten, zoals Maxwells duiveltje, Achilles en de schildpad, Einsteins tweelingparadox en Galileis schip. Hij portretteert daarbij ook de natuurkundigen zelf. Een heerlijk boek dat je versteld doet staan van de briljante geesten die voorbij de grens van het mogelijke gingen.

Over Marcel Vonk

Dr. Marcel Vonk is mathematisch fysicus en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Marcel schrijft veel populair-wetenschappelijke artikelen, geeft lezingen, en van zijn hand verschenen eerder Snaartheorie en Zwarte Gaten. Ook in zijn vrije tijd kan Marcel het niet laten zijn wiskundige talenten in te zetten: hij is een fervent toernooipokeraar.

Publicatiegegevens

Marcel Vonk: ‘De race tegen de schildpad’ (Unieboek Het Spectrum, juni 2020). ISBN: 978 90 003 6984 3, paperback, €20,00.

Bestelgegevens (website Spectrum)