Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Bij de Universiteit van Amsterdam staat een nieuw Data Science Centre (DSC) in de startblokken om bij te dragen aan de innovatie, verspreiding en kruisbestuiving van datawetenschap in en tussen alle faculteiten.

Foto: Oscar Timmers

Digitale technologie is in toenemende mate de motor van wetenschappelijk onderzoek. Of het nu gaat om het gebruik van tekstanalyse voor een beter begrip van parlementaire debatten, om GPS-tracking voor het meten van biodiversiteit of om simulaties om de werkzaamheid van zorghandelingen te voorspellen, datawetenschap verandert de manier waarop onderzoek wordt gedaan. 

Ter ondersteuning van het gebruik van deze innovatieve technologie lanceert de UvA begin 2021 haar eigen Data Science Centre. Het DSC krijgt de taak het onderzoek in alle faculteiten van de universiteit te versterken door het ontwikkelen, delen en toepassen van datawetenschappelijke methoden en technologieën. 

Geïntegreerd in elke faculteit

Het DSC wordt over de hele universiteit verspreid: in elke faculteit van de UvA worden datawetenschappers en -technici ondergebracht. De leiding komt in handen van Paul Groth, hoogleraar Algorithmic Data Science aan het Instituut voor Informatica (IvI). Binnen de Bibliotheek krijgt het centrum een unieke spilfunctie om de uitwisseling van kennis en de training van vaardigheden omtrent digitaal en datagestuurd onderzoek te faciliteren. In 2025 werken in totaal 35 datawetenschappers van het centrum in alle faculteiten. 

Om de nieuwste ontwikkelingen in de datawetenschap te bevorderen gaat het centrum ook een interdisciplinair innovatieprogramma financieren en opbouwen dat zich zal richten op gezamenlijke projecten tussen vakonderzoekers en onderzoekers die zich met datawetenschappelijke technieken bezighouden. Het gaat hierbij onder meer om meerdere volledig gefinancierde promotieplaatsen. 

Copyright: UvA
Dit centrum wordt een krachtig platform om mijn collega’s te helpen hun datagestuurde onderzoek aan te jagen. Paul Groth,

Een AI- en datawetenschap-ecosysteem

Het DSC ondersteunt het AI- en datawetenschap-ecosysteem in alle geledingen van de universiteit en in heel Amsterdam en werkt nauw samen met het Amsterdam Data Science-netwerk.

‘Ik ben heel enthousiast over de oprichting van het Data Science Centre aan de UvA, want hiermee wordt een unieke combinatie van datatechnologie en -analyse ingebed in elke faculteit’, aldus Cees de Laat, hoogleraar Systems and Network Engineering aan de UvA. ‘Met het op interdisciplinaire innovatie gerichte promotieprogramma houden we de methoden die we gebruiken en onderwijzen voor de verwerking van wetenschappelijke gegevens de komende jaren op het meest geavanceerde technologieniveau. En dat is precies wat nodig is om onze studenten voor te bereiden op de uitdagingen waar ze voor komen te staan in de vijf jaar na hun afstuderen, wanneer ze het bedrijfsleven of de wetenschap in gaan.’

Groth: ‘Als brede onderzoeksuniversiteit die geworteld is in een geavanceerd datawetenschap-ecosysteem, verkeert de UvA in een unieke positie om grensverleggend onderzoek te doen en te profiteren van de schat aan data die wordt geproduceerd. Dit centrum wordt een krachtig platform om mijn collega’s te helpen hun datagestuurde onderzoek aan te jagen.’

Jan Lintsen, lid van het College van Bestuur van de UvA: ‘Ik ben ontzettend blij dat de UvA binnenkort haar eigen Data Science Centre heeft. De afgelopen paar jaar hebben we gezien hoe datagestuurd onderzoek een enorme vlucht heeft genomen in alle disciplines, dankzij de explosieve groei in onderzoeksgegevens en de opkomst van nieuwe ICT-technologieën en software. Door datawetenschappers te integreren in elke faculteit, stellen we onze onderzoekers in staat om de mogelijkheden die deze ontwikkelingen bieden optimaal te benutten. Dit initiatief maakt deel uit van een bredere set ambities in ons nieuw strategisch plan om datawetenschap en AI op grotere schaal te integreren in ons onderwijs en onderzoek.

Het Data Science Centre start begin 2021. Heb je belangstelling om met het centrum samen te werken? Stuur dan een mail naar DSC@uva.nl.