Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De politieman, de verpleegkundige of de timmerman. Ze vormen ‘de ruggengraat van Nederland’ maar het zijn juist deze mensen die het lastig hebben. Bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, of in de zoektocht naar een betaalbare woning. Welke oplossingen kunnen helpen om deze zogeheten middengroepen een beter perspectief te bieden? UvA-studenten van verschillende disciplines denken daarover mee bij Stichting de Nationale Denktank 2020 (NDT’20).
Drie studenten die meedoen aan de NDT’20

Betaalbaar wonen in de buurt van je werk, grip op financiën en een blijvend en stabiel perspectief op de arbeidsmarkt. Ooit een gegeven, nu voelt het voor steeds meer Nederlanders nauwelijks haalbaar. Als er niets gebeurt wordt het voor een aantal specifieke middengroepen slechter in plaats van beter. De onderzoeksvraag van NDT’20 is daarom: ‘Hoe versterken we welzijn en welvaart en verhogen we regie voor middengroepen, in stad en regio, nu en later?’ De NDT’20 bijt zich hierin vast in vier subgroepen: wonen & leefomgeving, weerbaarheid op de arbeidsmarkt, grip op geld en onbehagen & verwachtingen van onze stelsels.

Elk jaar doen er twintig deelnemers mee. De studenten hebben heel verschillende studieachtergronden: Filosofie, International Management, Architectuur of Natuurkunde of een specialisatie in migratie.

UvA-deelnemers

Amna Mirza (master International Business), Sebastian Lučić (master wiskunde) en Christien van der Harst (master geschiedenis) studeren aan de UvA en doen mee aan de NDT’20. Vier maanden lang onderzoeken zij de problemen op de arbeidsmarkt waar middengroepen mee te maken hebben én komen zij met oplossingen. Donderdag 8 oktober jl. presenteerden zij hun eerste bevindingen tijdens een Expertforum. Ze maakten ook een leuk filmpje!

Bekijk het filmpje op YouTube 

De uitdagingen in de Nederlandse samenleving worden groter en complexer. NDT’20 wil met concrete oplossingen maatschappelijke impact realiseren. De Stichting gelooft dat jonge denkers bij uitstek geschikt zijn om taaie maatschappelijke vraagstukken van concrete oplossingen te voorzien, een ander geluid te laten horen en praktische doorbraken te versnellen. Het resultaat is een onafhankelijke en frisse blik, gedegen analyses en innovatieve ideeën.

UvA-studenten Amna, Sebastian en Christien hebben inmiddels hun analyse op papier gezet. De belangrijkste bevindingen zijn: de middengroep profiteert onvoldoende van de economische groei, ze zijn kwetsbaarder geworden worden door de veranderende maatschappij en manier van wonen, werken en leven, en ze lopen tegen een beleid aan dat zich alsmaar minder op hen focust en bovendien onvoldoende mogelijkheden tot inspraak biedt. Een resultaat van dit alles is dat deze groep zich steeds minder thuis voelt in Nederland.      

De komende weken werken zij verschillende oplossingen uit. Deze worden op 15 december 2020 gepresenteerd bij de Eindpresentatie.

Lees hier meer over de analyse 

Meer informatie over de Stichting Nationale Denktank