Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wiskundige en theoretisch natuurkundige Michael Walter en theaterwetenschapper meLê Yamomo ontvangen de Early Career Award van de KNAW. De prijs, een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk, is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en een vernieuwend, origineel onderzoeksidee hebben.

De KNAW Early Career Award wordt dit jaar voor de tweede keer toegekend. In totaal ontvangen  twaalf jonge onderzoekers de award. De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op 15 februari 2021.

De laureaten

Michael Walter is universitair docent aan het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde en het Institute of Physics, en senior onderzoeker bij QuSoft. In zijn werk verbindt hij quantumcomputers met zwarte gaten om nieuwe inzichten te krijgen in hoe ze werken. Met zijn onderzoek op het grensvlak van wiskunde, natuurkunde en informatica speelt Walter een pioniersrol in internationale projecten. Zijn onderzoeksresultaten worden toegepast in quantumcomputers in laboratoria in binnen- en buitenland. Naast zijn werk als onderzoeker heeft Walter vernieuwende cursussen ontwikkeld voor studenten en scholieren, meerdere softwarepakketten geschreven, en organiseert hij regelmatig seminars en workshops.

meLê Yamomo is postdoc-onderzoeker aan de Amsterdam School for Cultural Analysis. Als specialist in Sound studies en koloniale muziekgeschiedenis in Zuidoost-Azië heeft hij in korte tijd en op eigen kracht een verfrissende en interdisciplinaire onderzoekslijn ontwikkeld. Zo analyseert Yamomo aan de hand van de allereerste geluidsopnames uit Zuidoost-Azië de (de)kolonisatie en globalisering in deze regio. Zijn werk wordt zowel nationaal als internationaal erkend. Yamomo maakt ook zelf muziek: zijn werk is te beluisteren via podcast en het elektronische muziekproject ‘Echoing Europa – Postcolonial reverbations in Berlijn’.

Over de KNAW Early Career Award

De winnaars zijn gekozen in vier KNAW-wetenschapsdomeinen: geesteswetenschappen, gedrags-, maatschappij- en rechtswetenschappen, natuur- en technische wetenschappen en medische, medisch-biologische en gezondheidswetenschappen. Per domein zijn er drie winnaars. De KNAW Early Career Award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro, beschikbaar gesteld uit het KNAW Akademiefonds. Dit bedrag mag door de winnaars naar eigen inzicht worden besteed aan hun onderzoekscarrière.

Kunstwerk

Alle winnaars ontvangen ook het kunstobject Extended Jewellery van Laura Klinkenberg. Dit is een messing schroef met een ‘twist’. De twist heb je zowel in de wetenschap als in de kunst nodig om tot nieuwe ideeën te komen. Ook staat het symbool voor tegendraadsheid in het onderzoek. De maker van het kunstwerk won met Extended Jewellery de kunstprijsvraag van de KNAW Early Career Award.