Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Op zolder van BG 1 in het Universiteitskwartier komen archeologen samen in het 4D Research Lab om het verleden en het heden samen te brengen met 3D-technologie. Door hun reconstructies krijgen we een beter inzicht in archeologische vondsten, zoals gebouwen en voorwerpen. Bekijk hier de video over het werk in het 4D Research Lab.

Lableven - 4D Research Lab

In het lab maken archeologen onder andere gebruik van foto- en videomateriaal om informatie te verzamelen over nog bestaande plaatsen of voorbeelden. Hiervoor gebruiken ze bijvoorbeeld een drone of laserscanner. Vervolgens bouwen ze 3D-modellen met software, die weer gebruikt kunnen worden voor virtual of augmented reality. Jitte Waagen, archeoloog en coördinator van het lab: ‘Voor het Kröller-Müller Museum hebben we met een drone boven een kunstwerk in de beeldentuin gevlogen. Ons 3D-model werd gebruikt voor de reconstructie van het kunstwerk. We konden heel gedetailleerd het lijnenpatroon zien dat vervolgens opnieuw is aangebracht. Daarnaast konden we zo ook de constructie van het kunstwerk bestuderen.’  

Toepassingen zijn er ook buiten het eigen vakgebied. Waagen: ‘We zijn niet alleen met archeologie bezig, maar we zijn er voor alle vakgebieden binnen de Geesteswetenschappen die te maken hebben met materieel erfgoed.’ Hierbij is het lab een waardevolle toevoeging binnen de Digital Humanities.