Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Geen regeerakkoord voor vier jaar, maar een plan voor de lange termijn, gebaseerd op de wetenschap. De universiteiten van Nederland presenteren – vlak na de verkiezingen en midden in de formatie – een alternatief regeerakkoord. Masterstudent Informatierecht Ljubiša Metikoš vormt met dertien studenten van andere universiteiten het eerste Nederlandse Studentenkabinet. Hij bekleedt de ministerspost Data & Privacy.

Het studentenkabinet
Het studentenkabinet

Studentminister voor Data & Privacy

Elk universiteit levert een eigen minister aan het Studentenkabinet. Namens de UvA is masterstudent Informatierecht en student-onderzoeksassistent AI-, en platformregulering bij het Instituut voor Informatierecht Ljubiša Metikoš de minister van Data & Privacy.

Het is de ambitie van Metikoš om een veilige en ethische toekomst te creëren op het gebied van data en privacy, met oog voor de mensen die het hardst worden getroffen door nieuwe technologieën. ‘Onze toekomst zit vol met krachtige toepassingen van onze data. Maar eenmaal uit handen is de beheersing en de beveiliging ervan maar al te lastig. Daarom moeten we eerst weten waar de problemen en oplossingen van nieuwe technologieën liggen’, legt Metikoš uit. ‘Hoe kunnen we AI ethisch reguleren? Hoe stellen we de juiste eisen qua privacy en databescherming? Welke groepen worden er geraakt door nieuwe technologieën en hoe beschermen we ze? Dit vereist investeringen in diepgaand academisch onderzoek en in de mensen die dit onderzoek kunnen doen’.

Plannen gebaseerd op wetenschap

In een beleidsplan presenteren de student-ministers duurzame plannen voor de toekomst. Ze geven hun visie op maatschappelijke thema’s waarbij innovatie, technologie, wetenschap en universiteiten een cruciale rol spelen. Niet gebaseerd op politiek die zich laat leiden door dagelijkse agenda’s of de gunst van kiezers, maar gebaseerd op gedegen onderzoek en wetenschap.

 

Ljubiša Metikoš
Copyright: UvA
Investeren in onderwijs en onderzoek naar bescherming van onze data zonder technologie in de weg te zitten Ljubiša Metikoš, minister van Data & Privacy

Nieuwe ministersposten

De ministersposten laten zien dat het alternatieve kabinet met een frisse blik naar de toekomst kijkt. Zo introduceren de studenten onder meer een Minister van Data & Privacy, Sport en Bewegen, Gezond Leven, Innovatie, de Nieuwe Datawerken, Inclusieve, Duurzame Economie en LOVE (Landbouw, Omgeving, Voedsel en Energie).