Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Drie vooraanstaande wetenschappers van het Amsterdam UMC, locatie AMC, ontvangen ieder 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met deze Vici-beurs voor medische wetenschappen en zorginnovatie (ZonMw) kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Als gevolg van de hack van NWO, kunnen NWO en ZonMw nu alleen de laureaten bekend maken die bij ZonMw een aanvraag hebben ingediend. Het is nog onbekend wanneer de aanvragers die bij NWO hebben ingediend, geïnformeerd zullen worden over hun Vici-voorstel. 

In totaal kwamen er 44 aanvragen binnen, waarvan er 6 gehonoreerd zijn.

De laureaten
 

 • Dr. Stan van de Graaf (Amsterdam UMC - Tytgat Institute for Liver and Intestinal Research): Natafelen met galzouten
  Na een maaltijd geven stoffen uit de lever (galzouten genaamd) een tijdelijk signaal af dat de hoeveelheid cholesterol in het bloed verlaagt, ontstekingen dempt en de vetophoping in de lever vermindert. Van de Graaf wil dit signaal benutten om niet-alcoholische leververvetting te bestrijden.
   
 • Prof. dr. Max Nieuwdorp (Amsterdam UMC – Afdeling Interne Geneeskunde): Effect van fructose op darmbacterie samenstelling en insuline resistentie bij obese mensen van verschillende etnische afkomst
  Het levenslange risico op suikerziekte verschilt aanzienlijk tussen Nederlanders van verschillende etnische achtergrond. Nieuwdorp gaat met zijn team ontrafelen of andere wisselwerking tussen fructose spijsvertering en darmbacteriesamenstelling een effect heeft op de mate van  insuline resistentie bij obese patiënten van verschillende etnische achtergrond en of behandeling met specifieke bacteriestammen een oplossing biedt.
   
 • Prof. dr. Colin Russell (Amsterdam UMC – Medical Microbiology): De evolutie in ons
  We krijgen herhaaldelijk griep, omdat influenzavirussen evolueren om aan onze afweerreactie te ontsnappen. Tegelijkertijd evolueert ons afweersysteem bij elke infectie om de nieuwe virus-variant aan te vallen. In dit onderzoek gebruikt Russell nieuwe benaderingen om te karakteriseren hoe ons afweersysteem verandert na elke influenzavirus infectie en hoe deze veranderingen de virusevolutie beïnvloeden.

Over de Vici-subsidie

De Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van het NWO Talentprogramma. ZonMw voert deze ronde uit voor het domein van medisch onderzoek en zorginnovatie. De Vici-financiering is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen en die als coach voor jonge onderzoekers kunnen fungeren.