Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Vanwege haar zeer uitzonderlijke bijdragen op het vakgebied van de seksuologie is prof. dr. Ellen Laan, hoogleraar hoogleraar Biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid aan de UvA, onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze ontving de koninklijke onderscheiding op vrijdag 26 november uit handen van burgemeester Erik Boog van de gemeente Diemen, waar Laan woont.

Ellen Laan ontvangt de koninlijke onderscheiding uit handen van burgemeester Erik Boog
Foto: Gemeente Diemen

Laan behoort in haar vakgebied tot de internationale wetenschappelijke top. Haar inspanningen om het belang van seksueel welzijn en van seksuele veiligheid en gezondheid te laten zien, hebben zeer grote invloed gehad op Nederlandse en internationale wetenschappelijke ontwikkelingen hierover. Ook haar maatschappelijke invloed rondom de thema’s seksuele emancipatie, seksuele voorlichting en het voorkomen van seksueel geweld is groot, mede omdat ze hierover onvermoeibaar en op een toegankelijke en bevlogen wijze weet te communiceren.

Maatschappelijke verdiensten

Laan is sinds 2004 werkzaam voor het AMC, nu Amsterdam UMC. Sinds 2016 is ze hoogleraar aan de UvA. Ook is ze hoofd van de Afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie van  Amsterdam UMC. Naast haar hoofdfunctie vervult en vervult ze vele daaraan verbonden nevenfuncties. Ook in maatschappelijk verband toonde zij zich betrokken bij de thematiek van de seksuologie. Zo is ze oprichter en voorzitter van de Stichting Seksueel Welzijn Nederland (SWN), die zich inzet voor de bevordering van seksueel welzijn en seksuele gelijkheid in Nederland. Zo probeert ze een brug te slaan tussen de wetenschap en de maatschappij, onder andere via voorlichting en onderwijs. Bestuurlijk is ze ook actief binnen de International Academy of Sex Research (IASR) en bij de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie (NVVS).