Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Afgelopen weekend overleed Ellen Laan, seksuoloog en hoogleraar Bio-psychosociale determinanten van seksuele gezondheid aan de UvA. Ze was een prominente en bevlogen wetenschapper en een emancipator pur sang, een bijzondere collega en een prachtig mens.
Ellen Laan (foto: Dirk Gillissen)
Ellen Laan (foto: Dirk Gillissen)

Laans onderzoek naar vrouwelijke opwinding is internationaal vermaard. Nog meer bekendheid kreeg ze door het breed uitdragen van haar maatschappelijke missie: het verkleinen van seksuele ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. 

Laan zette de resultaten van haar wetenschappelijke onderzoek om in begrijpelijke taal voor ‘gewone’ mensen. Zo schreef ze de boeken Seks! en Lijfboek voor powergirls en gaf ze ‘een potje knallende seksuele voorlichting’ aan het publiek op festival Lowlands. Talloze keren werd zij geïnterviewd voor kranten, radio en televisie. Een paar weken terug had ze nog een uitgebreid vraaggesprek met Eva Jinek, over onder andere het thema dat haar zo na aan het hart lag: seksualiteitsbeleving bij vrouwen. Laan benadrukte het belang van plezier beleven aan seks voor zowel vrouwen als mannen, en het belang van openheid over seksualiteit. Zo stelde ze in het interview: 'Ouders die veel met hun kinderen over seks praten, kweken seksueel autonome wezens, die weten wat ze zelf willen, die de regie zelf voeren. Praten over genot voorkomt ook grensoverschrijding." (…) “Ook voor jongens en mannen moet het vanzelfsprekend zijn dat seks iets is wat je deelt. We moeten af van het idee dat ‘veroveren’ de mannelijke rol is.'