Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Prof. dr. Claudi Bockting, hoogleraar Klinische psychologie in de Psychiatrie en co-director van het Centre for Urban Mental Health aan de UvA, is gekozen tot lid van de European Academy of Sciences and Arts (EASA). Bockting is de eerste wetenschapper van de UvA die toetreedt tot de prestigieuze academie gericht op innovatief interdisciplinair onderzoek. Haar inauguratie vindt begin juli plaats tijdens het zogenoemde Festive Session van de EASA.
Claudi Bockting (foto: Marieke Lorijn)
Claudi Bockting (foto: Marieke Lorijn)

Het EASA-lidmaatschap is een erkenning voor Bocktings jarenlange onderzoek naar veelvoorkomende mentale aandoeningen en haar interdisciplinaire benadering. Daar geeft ze onder meer vorm aan binnen het Centre for Urban Mental Health, een belangrijk onderzoekzwaartepunt binnen de UvA. ‘Ik ben zeer vereerd met deze verkiezing – persoonlijk, maar vooral ook omdat het een erkenning is van het wetenschappelijk vakgebied waarin velen zich met mij richten op mentale aandoeningen en nieuwe interventies en behandelingen’, aldus Bockting.

De EASA is opgericht in 1990 en zet zich in voor de bevordering van wetenschappelijke en maatschappelijke vooruitgang. De leden, onder wie verschillende Nobelprijswinnaars, zijn allen vooraanstaande wetenschappers die zich toeleggen op innovatief onderzoek, interdisciplinaire en transnationale samenwerking, en de uitwisseling en verspreiding van kennis. Het belangrijkste criterium voor lidmaatschap is academische uitmuntendheid in een specifiek vakgebied. Daarnaast is interdisciplinair kunnen denken een essentiële voorwaarde, om zo bij te kunnen dragen aan de missie en visie van de academie.

Over Claudi Bockting

Claudi Bockting is gespecialiseerd in veelvoorkomende psychische aandoeningen, zoals depressie en angst, die worden gekenmerkt door verstoringen in emoties. Zij richt zich in het bijzonder op potentieel beïnvloedbare factoren die een stoornis veroorzaken en/of in standhouden en de ontwikkeling van innovatieve psychologische interventies, waaronder apps, serious games, chatbots and Virtual Reality-interventies. Ze past inzichten uit andere wetenschapsvelden zoals ‘complex systems’ toe om te komen tot nieuwe aangrijpingspunten voor het bevorderen van mentaal welzijn en het voorkomen en behandelen van mentale aandoeningen. Bockting is naast hoogleraar Klinische psychologie in de Psychiatrie en co-director van het Centre for Urban Mental Health ook klinisch psycholoog/psychotherapeut aan Amsterdam UMC. Tevens is ze onder meer voorzitter van de European Association of Clinical Psychology and Psychological Treatment (EACLIPT) en lid van de Adviesraad van de KennisRing/Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

Over het Centre for Urban Mental Health

Binnen het in 2019 gestarte Centre for Urban Mental Health van de UvA ligt de focus ligt op angst, depressie en verslaving, de drie meest voorkomende psychische problemen en aandoeningen. Een cruciale rol is daarbij weggelegd voor de complexiteitswetenschap. Er nemen drie faculteiten van de UvA deel in het centrum: Geneeskunde, Maatschappij- en Gedragswetenschappen, en Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Het is ingebed in het Institute for Advanced Studies (IAS).