Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
MIMETAS is de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022. De prijs is een erkenning voor de baanbrekende innovativiteit van het bedrijf, gericht op het aanpak van een maatschappelijke uitdaging. MIMETAS is wereldleider in menselijke ziektemodellen voor de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en is onder meer bekend van de OrganoPlate®.

De Nederlandse Innovatie Prijs komt voort uit de Nederlandse Innovatie Monitor en is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA, onder leiding van hoogleraar Strategie & Innovatie Henk Volberda. De uitreiking vond plaats woensdag 2 november in het tv-programma ‘De Wereld van Morgen’ van AVROTROS.

V.l.n.r. Nick Schilder, Jos Joore (co-CEO Mimetas) en Henk Volberda
V.l.n.r. Nick Schilder, Jos Joore (co-CEO Mimetas) en Henk Volberda

‘Organ-on-a-chip’

MIMETAS pioniert met de OrganoPlate®, een soort kweekplaat. Hierop worden zeer kleine levende modellen (op ‘microformaat’) van menselijke organen gekweekt – waaronder long- en darmweefsel – die van bloedvaten en zelfs van ziektes voorzien kunnen worden. Deze ’organ-on-a-chip’-technologie is een aanzienlijk betere, snellere en goedkopere manier om de werking van ziektes en medicijnen bij mensen te testen en te voorspellen. Hiermee kan MIMETAS een revolutie teweegbrengen in de geneesmiddelenindustrie.

Klein model, grootse progressie

‘De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 is wereldwijd toonaangevend met de manier en snelheid waarop nieuwe medicijnen ontwikkeld en getest kunnen worden. Sinds de oprichting in 2013 heeft het biotech-bedrijf zich meermaals doorontwikkeld en mag het tegenwoordig de grootste farmaceuten ter wereld tot haar partners rekenen’, aldus juryvoorzitter Volberda. ‘Sinds de oprichting is het bedrijf aanzienlijk gegroeid en kent het vestigingen op meerdere plekken in de wereld. Ondanks – of beter gezegd: dankzij – het microformaat van de oplossing heeft MIMETAS een veelbelovende benadering gevonden om grootse progressie in de geneesmiddelenindustrie mogelijk te maken.’

Selectie

De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 is gekozen op voordracht van een deskundige jury én de publieksstem. Gedurende de maand oktober kon het publiek hun stem uitbrengen wie van in totaal vijf finalisten tot winnaar gekozen moest worden. De finalisten waren: Basilisk Self-Healing Concrete, Logiqs, MIMETAS, PHYSEE en The eNose Company. De Nederlandse Innovatie Monitor 2022 staat aan de basis van de Nederlandse Innovatie Prijs. De jury lette onder andere op de mate van technologische nieuwheid, maatschappelijke impact van de innovatie, marktpositie en organisatiekenmerken.

Jury

De jury, voorgezeten door Volberda, bestaat uit: Gerard Bakker (Inspecteur-generaal NVWA), Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid VNO-NCW), Jos de Groen (senior beleidsmedewerker SER), Donovan van Heuven (hoofdredacteur MT/Sprout), Geert Huizinga (directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (bestuursvoorzitter NPO), Greet Prins (bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel), Sjaak van der Tak (voorzitter LTO Nederland), Albert Jan Thomassen (directeur FBNet Familiebedrijven) en Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap Ministerie EZ).