Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Afgelopen november kreeg de Dutch Fetal Biobank de AUV-alumnusprijs. Met deze jaarlijkse aanmoedigingsprijs zet de Amsterdamse Universiteits-Vereniging UvA-alumni die met een aansprekend project een bijzondere bijdrage aan de maatschappij leveren, in het zonnetje. “Het was al een eer om tussen prachtige projecten genomineerd te zijn. Dat we uiteindelijk eerste werden was een nog grotere verassing”, zegt Yousif Dawood.

The Dutch Fetal Biobank

Yousif is promovendus van het Amsterdam UMC op de afdelingen Medische Biologie en Obstetrie en Gynaecologie. Samen met Bernadette de Bakker, Maurice van den Hoff, emeritus-hoogleraar Raoul Hennekam en Eva Pajkrt heeft hij de Dutch Fetal Biobank (DFB) van de grond af aan opgebouwd.

'De DFB verzamelt weefsels van hele jonge foetussen en embryo’s. Ouders waarvan de zwangerschap voor de 24ste week wordt beëindigd, bij onder andere een abortus, kunnen hun kind aan deze bank doneren. Omdat het hele jonge foetussen zijn, geeft het materiaal een goed beeld van de ontwikkeling van het jonge leven.'

Het aantal foetale biobanken is wereldwijd op één hand te tellen, dus dit initiatief is op zich al bijzonder. Daarnaast zijn de foetussen nog helemaal gaaf als ze in de bank terecht komen, hierdoor kan onderzoek verricht worden op alle organen. Er kan dan heel specifiek van één regio binnen een orgaan een biopt af worden genomen. Hiermee wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar welke genen, die bijdragen aan de ontwikkeling van het orgaan, ‘aan of uit staan’.

Dit is anders dan bij andere biobanken, waarbij men met name gebruikmaakt van zwangerschappen die door curettage worden beëindigd en waarvan de foetus beschadigd is of incompleet. De DFB is daarmee een onmisbare bron van informatie voor onderzoek naar de groei en ontwikkeling van de mens. 

3D-modellen

Naast het opzetten van de DFB, maakt Yousif ook gebruik van de foetussen die gedoneerd zijn aan de DFB voor zijn promotieonderzoek. Hij is nu bezig met het maken van een 3D atlas van de foetale anatomie tussen 10 en 24 weken zwangerschap. Dit is een vervolg op de 3D embryologieatlas, het promotieonderzoek van Bernadette de Bakker. Zo streven zij ernaar om 3D modellen van alle ontwikkelende organen beschikbaar te maken voor klinieken, wetenschap en onderwijs.

Is zo’n prijs belangrijk?

Yousif: 'Jazeker. En niet alleen om het geld. Ik hoop dat we onderzoekers over de hele wereld kunnen inspireren om hun ontwikkelingsvragen op te pakken en dankzij de foetale biobank te kunnen beantwoorden.'

Het geld dat bij de prijs hoort gaat het team gebruiken om de biobank te faciliteren met bijvoorbeeld vloeistoffen die nodig zijn om de foetussen in te bewaren en om 3D-prints van de modellen beschikbaar te maken voor het onderwijs. 'De foetale biobank bestaat dankzij de ouders van nu, voor de kinderen van de toekomst.'