Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Voor het eerst gaat een onderzoekssamenwerking tussen onderwijs en private en publieke partners grootschalig onderzoek doen naar de manier waarop schimmels, bacteriën en virussen invloed hebben op het complete Nederlandse voedselsysteem, van akker tot mond en ons darmstelsel. Voor de samenwerking reserveert de Rijksoverheid een bedrag van 200 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. UvA-hoogleraar Marten Smidt over de samenwerking: 'We kijken nu voor het eerst naar het complete voedselsysteem.'

Microbiomen

Het onderzoek is gericht op microbiomen: de verzameling van miljarden bacteriën, schimmels en virussen die zich overal om ons heen bevinden. Micro-organismen in onze darmen zijn het bekendst, maar microbiomen zijn overal: op onze huid, in de bodem, in water, in planten en dieren. Samen vormen ze een microbiologisch oerwoud overal om ons heen: een holomicrobioom.

Explosieve toename

Ze hebben grote effecten op de gezondheid van mens, dier, plant en milieu.Nieuwe technieken maken het sinds kort mogelijk de samenstelling, de werking en effecten van de microbiomen te meten, in kaart te brengen, te begrijpen en te voorspellen. Het onderzoek naar microbiomen neemt dan ook explosief toe. Ook nuttige toepassingen komen dichterbij, overal in het voedselsysteem: van gezondere voeding tot medische behandelingen, van duurzame en circulaire landbouw en veehouderij tot betere bodem- en waterkwaliteit en minder uitstoot van broeikasgassen en nutriënten.

Van chemische naar natuurlijke middelen

‘We gebruiken steeds vaker, steeds zwaardere chemische middelen om onze voedselstroom onder controle te houden’, zegt UvA-hoogleraar en coördinator van het onderzoeksproject vanuit de UvA Marten Smidt. ‘Die chemicaliën sijpelen door in ons voedselsysteem of komen zelfs rechtstreeks op ons bord terecht. Als we beter begrijpen hoe microbiomen werken, kunnen we van een chemische naar een natuurlijke aanpak gaan in alle sectoren van onze voedselketen.’

Samenwerking

‘We kijken nu voor het eerst naar het complete voedselsysteem, over werelden heen die tot nu apart van elkaar werkten en onderzocht werden’, zegt Smidt. Uit het onderzoek moeten grote maatschappelijke innovaties voor alle onderdelen van het voedselsysteem voortkomen. ‘Bedrijven kunnen innoveren gebaseerd op het onderzoek en ook overheden zullen veel beter dan nu domein- en sector-doorsnijdend beleid kunnen ontwikkelen, hun regelgeving kunnen verfijnen en met diagnostiek kunnen handhaven. Dat kan alleen als we samenwerken in een onderzoekssamenwerking als deze.’

Andere UvA-projecten in het Nationaal Groeifonds

De UvA is partner in meerdere consortia die toezeggingen krijgen uit het Nationaal Groeifonds.

6G Future Network Services
Na de ontwikkeling van 5G mobiele netwerken begint momenteel wereldwijd het werk aan de voorbereiding van 6G, de volgende generatie mobiel die naar verwachting in 2030 op de markt komt. 

Lees hier meer over dit project