Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De zoektocht naar een eigen identiteit speelt zowel bij radicaal-rechtse als bij radicale moslimjongeren een centrale rol in het radicaliseringsproces. Dit betoogt UvA-politicologe Amy-Jane Gielen in haar boek Radicalisering en identiteit. Radicale rechtse en moslimjongeren vergeleken.

De zoektocht naar een eigen identiteit speelt zowel bij radicaal-rechtse als bij radicale moslimjongeren een centrale rol in het radicaliseringsproces. Dit betoogt UvA-politicologe Amy-Jane Gielen in haar boek Radicalisering en identiteit. Radicale rechtse en moslimjongeren vergeleken. Het boek werd op woensdag 21 mei gepresenteerd door Uitgeverij Aksant en de Universiteit van Amsterdam.

Om radicale rechtse en moslimjongeren te kunnen vergelijken, voerde Gielen onder andere gesprekken met gedetineerde rechts-radicalen die de Nederlandse rechtsstaat verwerpen en dromen van een groot blank rijk met een nationaal-socialistische dictator. Zij pleit in haar boek voor een breed preventiemodel. Dat ondersteunt ze onder andere met evaluaties uit het Slotervaartse antiradicaliseringsprogramma, waar orthodoxe moslimjongeren in gesprek gingen met vrijzinnige christenen en socratische gesprekken tussen de Slotervaartse jongerenimam en moslimjongeren een laagdrempelig alternatief vormden voor salafistische lezingen.

Tijdens de presentatie gaven verschillende deskundigen hun visie op het boek:

  • Drs. Froukje Demant, onderzoeker bij de Anne Frank Stichting. Zij is co-auteur van het in 2006 verschenen boek Strijders van eigen bodem. Radicale en democratische moslims in Nederland.
  • Prof. dr. Jean Tillie, bijzonder hoogleraar Electorale Politiek aan de Universiteit van Amsterdam. Tillie publiceerde in 2006 het onderzoeksrapport Processen van radicalisering. Waarom sommige Amsterdamse moslims radicaal worden.
  • Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van het stadsdeel Slotervaart. In 2007 gaf hij het startsein voor een actieplan tegen radicalisering in zijn stadsdeel.

Publicatiegegevens

Amy-Jane Gielen: Radicalisering en identiteit. Radicale rechtse en moslimjongeren vergeleken
ISBN 978-90-5260-301-8, 140 pagina's, € 19,90
Aksant, www.aksant.nl