Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De UvA heeft als eerste universiteit in Nederland een computerzaal zonder CO2-uitstoot. Door een combinatie van besparing en alternatieve energieopwekking studeren de studenten daar klimaatneutraal.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft als eerste universiteit in Nederland een computerzaal zonder CO2-uitstoot. Door een combinatie van besparing en alternatieve energieopwekking studeren de studenten daar klimaatneutraal. Minister van Milieu Jacqueline Cramer opent de zaal op 12 oktober tijdens de Greenovator Tour.

Econometrie-student Ewoud de Kok heeft een enthousiast College van Bestuur achter zijn plan gekregen. Het project is gestart om de studenten van nu en de leiders van de toekomst tastbaar kennis te laten maken met duurzaamheid. De UvA investeert in totaal ruim tweehonderdduizend euro. Na vijftien jaar is dat geld terugverdiend. De CO2-uitstoot is vanaf dag één geneutraliseerd.

In de grootste computerzaal van de UvA staan 250 pc's die samen met de verlichting jaarlijks 90.000 kWh verbruiken, evenveel als 26 huishoudens consumeren. Het idee staat op vier pijlers. Op de eerste plaats worden alle computers onderworpen aan een zogenoemd PC Power Management-systeem (PCPM). Deze nieuwe instelling bespaart naar verwachting vijftig procent energie. Verder bespaart de energiezuinige TL5-verlichting van het bedrijf Greenlightning de helft vergeleken met de oude verlichting. Het totale energieverbruik wordt hierdoor teruggebracht van 26 naar 12 huishoudens.

Wind- en zonne-energie

De laatste twee pijlers behelzen de opwekking van de noodzakelijke, duurzame energie door zon en wind. Het jonge Amsterdamse bedrijf De Zonnefabriek levert het moderne zonnesysteem Solyndra. Dit nieuwe zonnepaneel is uitermate geschikt voor grote platte daken zoals die van de UvA. Verder worden er drie kleine Swift-windmolens geplaatst op het Science Park Amsterdam, waar de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA is gevestigd.

Het bezoek van de minister vindt plaats op maandag 12 oktober om 20.30 uur in gebouw E, Roetersstraat 11. De bijeenkomst is onderdeel van de Greenovator Tour van het ministerie van Milieu die jonge Nederlanders enthousiast moet maken voor duurzaam ondernemerschap.