Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Het AIAS van de UvA coördineert een nieuw internationaal onderzoek naar sociaaleconomische ongelijkheid. De studie gaat in op groeiende verschillen in inkomen en onderwijs en hun sociale, politieke en culturele gevolgen in de EU, de Verenigde Staten, Japan, Canada en Australië.

Directeur Wiemer Salverda van het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS) coördineert een nieuw internationaal onderzoek naar sociaaleconomische ongelijkheid. Het AIAS van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is een van de deelnemers aan de studie naar groeiende verschillen in inkomen en onderwijs en hun sociale, politieke en culturele gevolgen in de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan, Canada en Australië.

De tachtig wetenschappers die deelnemen aan het ambitieuze interdisciplinaire onderzoek Growing INequalities' Impacts (GINI) behoren in hun vakgebieden tot de wereldtop. Ze kijken in 25 EU-lidstaten onder meer naar de toegang tot en prestaties in het onderwijs, werkloosheid, levensstandaard en -verwachting en sociale cohesie en polarisatie. De resultaten worden vergeleken met de situatie in ontwikkelde landen buiten de unie: de Verenigde Staten, Japan, Canada en Australië. De onderzoekers doen ook aanbevelingen voor beleidsmakers om de sociaaleconomische ongelijkheid te verminderen.

AMCIS

Het AIAS werkt voor het onderzoek samen met het nieuwe Amsterdam Centre for Inequality Studies (AMCIS) van de UvA. Naast arbeidseconoom Wiemer Salverda zijn voor de UvA ook hoogleraar Sociologie Herman van de Werfhorst, hoogleraar Politicologie Wouter van der Brug, universitair hoofddocent Politicologie Brian Burgoon, universitair docent Sociologie Caroline Dewilde en AIAS-postdoc economie Marloes de Graaf-Zijl betrokken. Karel van der Toorn, voorzitter van het College van Bestuur, ondertekende vrijdag 12 februari het contract waarmee de UvA de zes deelnemende universiteiten officieel verbindt aan het onderzoek.

De eerste projectactiviteit is een conferentie in maart op de London School of Economics die wordt geopend door László Andor, de nieuwe EU-Commissaris voor Werkgelegenheid. De EU investeert 2,7 miljoen euro in het drie jaar durende onderzoek. Het totale projectbudget is 3,5 miljoen euro.