Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

UvA-scheikundige dr. N. Raveendran Shiju heeft een nieuwe katalysator voor ammoximatiereacties ontdekt. De ontdekking belooft een belangrijke bijdrage te leveren aan een economisch aantrekkelijk, schoner proces voor ammoximatie.

Dr. N. Raveendran Shiju, onderzoeker bij de groep Heterogene Katalyse en Duurzame Chemie van de Universiteit van Amsterdam, heeft een nieuwe katalysator voor ammoximatiereacties ontdekt. Deze katalysator is geschikt voor de productie van nylon, en fijnchemische en farmaceutische basisproducten. De ontdekking van Shiju belooft een belangrijke bijdrage te leveren aan een economisch aantrekkelijk, schoner proces voor ammoximatie.

Bij het proces dat de industrie nu gebruikt komt circa 2,5 kilogram afval per kilogram eindproduct vrij. De nieuwe katalysator kan dit aanzienlijk verminderen. Daarnaast is de katalysator eenvoudig te maken en goedkoper te realiseren, omdat er minder chemische hulpstoffen nodig zijn. Shiju en zijn collega-onderzoekers richten zich nu op vervolgonderzoek. Om het proces verder te optimaliseren is meer inzicht nodig in de relatie tussen structuur en activiteit aan het katalysatoroppervlak.

Shiju's vinding is een goed voorbeeld van het gebruik van heterogene katalyse voor duurzame chemische processen. De nieuwe katalysator kan mogelijk worden toegepast bij de productie van diverse belangrijke chemicaliën, zoals caprolactam en nylon, en zelfs bij een schone en efficiënte synthese van paracetamol. Vanwege de verwachte toepassingsmogelijkheden door de industrie zijn octrooiaanvragen in de EU en de VS ingediend.

Over de onderzoeker

Shiju, opgeleid als chemisch ingenieur, is sinds 2009 universitair docent in de onderzoeksgroep van prof. dr. Gadi Rothenberg. Hij is gespecialiseerd in de nanostructuur van heterogene katalysatoren. Eerder werkte hij bij de Universiteit van Cincinnati en aan het Royal Institution of Great Britain. In Amsterdam werkt hij samen met Rothenberg aan de verdere ontwikkeling van het vakgebied Heterogene Katalyse. Binnenkort verhuist de groep naar het gloednieuwe laboratorium op het Science Park Amsterdam.