Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De initiatiefnemer van de CO2-neutrale computerzaal van de UvA, econometriestudent Ewoud de Kok, is verkozen tot winnaar van de ‘oikos Student Leadership Award 2010'. Oikos en het International Sustainable Campus Network (ISCN) kennen de award jaarlijks toe aan het beste internationale studenteninitiatief op het gebied van duurzaamheid.

De initiatiefnemer van de CO2-neutrale computerzaal van de Universiteit van Amsterdam, econometriestudent Ewoud de Kok, is verkozen tot winnaar van de ‘oikos Student Leadership Award 2010'. Oikos en het International Sustainable Campus Network (ISCN) kennen de award jaarlijks toe aan het beste internationale studenteninitiatief op het gebied van duurzaamheid. De Kok wint een reis naar de oikos Winter School. De award werd tijdens de World Expo 2010 in Shanghai (China) aan hem uitgereikt.

In 2009 presenteerde de UvA als eerste Nederlandse universiteit een computerzaal zonder CO2-uitstoot. Door een combinatie van besparing en alternatieve energieopwekking studeren de studenten in deze computerzaal klimaatneutraal. In de computerzaal, met 250 computers de grootste van de UvA, halveren tl-energiespaarlampen en besparende computerinstellingen de energiebehoefte met meer dan 50%. Met geplande windturbines op Science Park Amsterdam en zonnepanelen op het Roeterseiland wordt de overige benodigde energie opgewekt, zodat de CO2-uitstoot van de zaal tot nul wordt gereduceerd.

Het idee voor de CO2-neutrale computerzaal is van Ewoud de Kok, student Econometrie aan de UvA (en winnaar van de prijsvraag Het beste idee van de faculteit, uitgeschreven door de Faculteit Economie en Bedrijfskunde in 2007). De Kok kreeg een enthousiast College van Bestuur achter zijn plan en voerde het project samen met medestudenten Gijs van der Poel, Joeri Baas en Just Dengerink uit.

Over de Student Leadership Award

De oikos Leadership Award is een jaarlijkse onderscheiding van studenten voor studenten. De award wordt toegekend aan uitmuntende studentenprojecten die bijdragen aan een duurzame campus en is bedoeld om studenten wereldwijd aan te moedigen om duurzame initiatieven te ontwikkelen. Oikos is de internationale studentenorganisatie voor duurzame economie en duurzaam management.