Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Tieners uit lesbische gezinnen in de VS rapporteren 0% seksueel misbruik door hun ouders of verzorgers. Daarnaast hebben de tienerdochters van lesbische moeders vaker seksueel contact hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Henny Bos van de UvA en Amerikaanse collega-onderzoekers.

Tieners uit lesbische gezinnen in de Verenigde Staten rapporteren 0% seksueel misbruik door hun ouders of verzorgers. Daarnaast blijkt dat - in vergelijking met leeftijdsgenoten met heteroseksuele ouders - de tienerdochters van lesbische moeders vaker seksueel contact hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Van de tieners met een lesbische moeder gaf 2.8% in het onderzoek aan zichzelf als ‘voornamelijk tot exclusief' homoseksueel te zien. Dit blijkt uit een onderzoek naar misbruik, seksuele oriëntatie en seksueel gedrag onder kinderen van lesbische moeders in de VS, dat op 9 november is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Archives of Sexual Behavior'. Het onderzoek is uitgevoerd door dr. Nanette Gartrell en Naomi Goldberg van het Williams Institute van UCLA School of Law, en dr. Henny Bos van de afdeling Pedagogiek en Onderwijskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het onderzoek is onderdeel van de U.S. National Longitudinal Lesbian Family Study (NLLFS), het langstlopende onderzoek naar lesbische gezinnen in de Verenigde Staten. De gezinnen worden gevolgd sinds het moment dat de kinderen verwekt werden (allen door donorinseminatie). De kinderen zijn inmiddels gemiddeld zeventien jaar oud. De onderzoekers legden de 78 tieners (39 meisjes en 39 jongens) een vragenlijst voor over misbruik. Er werd gevraagd of ze ooit zijn misbruikt door een ouder of verzorger, en - indien hier sprake van was - aan te geven door wie het misbruik werd gepleegd en om welk soort misbruik het ging (verbaal, emotioneel, lichamelijk of seksueel). De tieners rapporteerden geen lichamelijk of seksueel misbruik door een ouder of verzorger. In eerder onderzoek van dr. David Finklehon (University of New Hampshire) op basis van een representatieve steekproef onder alle adolescenten in de VS rapporteerde 26% van de tieners lichamelijk misbruik door een ouder/verzorger, en 8,3% rapporteerde seksueel misbruik.

Seksuele oriëntatie en seksueel gedrag

De onderzoekers vroegen de tieners uit lesbische gezinnen ook om hun seksuele identiteit te omschrijven. Dit gebeurde met behulp van de schaal van Kinsey - een schaal van 0 tot 6, waarbij 6 staat voor exclusief homoseksueel. Van de meisjes beschouwt 18,9% zichzelf als biseksueel; van de jongens is dat 2,7%. 0% van de meisjes en 5,4% van de jongens ziet zichzelf als voornamelijk tot exclusief homoseksueel.

Het seksuele gedrag van de tieners werd vastgesteld met vragen naar heteroseksueel en homoseksueel contact, de leeftijd waarop het eerste seksuele contact plaatsvond, het gebruik van anticonceptie, en zwangerschap. Vergeleken met de controlegroep - bestaande uit leeftijdsgenoten met heteroseksuele ouders - zijn de kinderen van lesbische ouders aanzienlijk ouder wanneer zij voor het eerst heteroseksueel contact hebben. De dochters van lesbische moeders hebben significant vaker homoseksueel contact gehad vergeleken met de dochters van heteroseksuele ouders.

De Nederlandse situatie

Henny Bos voert in Nederland een naar de NLLFS gemodelleerde longitudinale studie uit onder lesbische gezinnen. Volgende maand begint zij met onderzoek naar seksueel misbruik, seksuele oriëntatie en seksueel gedrag onder de tienerkinderen van lesbische moeders in Nederland.

Publicatiegegevens

Nanette K. Gartrell, Henny M.W. Bos en Naomi G. Goldberg: ‘Adolescents of the U.S. National Longitudinal Lesbian Family Study: Sexual Orientation, Sexual Behavior, and Sexual Risk Exposure', in: Archives of Sexual Behavior, 9 november 2010.
DOI 10.1007/s10508-010-9692-2