Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De UvA PsyPoli, een polikliniek voor mensen met angst- en stemmingsstoornissen, biedt vanaf 24 november de cursus ‘Omgaan met bloosangst' aan. De cursus is ontwikkeld door Femke Buwalda, behandelaar bij PsyPoli, en universitair docent Psychologie Corine Dijk van de UvA.

De UvA PsyPoli, een polikliniek voor mensen met angst- en stemmingsstoornissen, biedt vanaf 24 november 2010 de cursus ‘Omgaan met bloosangst' aan. De cursus is ontwikkeld door Femke Buwalda, behandelaar bij PsyPoli, en universitair docent Psychologie Corine Dijk van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Aanmelden voor deze cursus is inmiddels niet meer mogelijk. 

Bloosangst is de angst om negatief beoordeeld te worden door anderen wanneer je bloost. Doordat mensen met bloosangst sociale situaties vermijden, of deze met intense angst doorstaan, heeft deze klacht veel negatieve invloed op iemands leven. Bloosangst kent drie belangrijke instandhouders: gedachten, aandacht en gedrag. Die vormen een vicieuze cirkel, waar mensen zelf moeilijk uit komen. Elke bijeenkomst van de cursus richt zich op één van deze instandhouders. De bijeenkomsten hebben een vaste structuur: eerst wordt de algemene rol van bijvoorbeeld gedachten besproken, vervolgens komt aan bod wat gedachten met bloosangst te maken hebben en daarna wordt er geoefend met gedachten in het kader van bloosangst.

Deelnemers krijgen zelf een cursusboek met theorie. Tussen de bijeenkomsten door kunnen zij zelf aan de slag met de oefeningen. In de groep zitten maximaal acht deelnemers, zodat er ook voldoende tijd is om met eigen voorbeelden te kunnen oefenen. Eerder werd de cursus door Buwalda en Dijk aangeboden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deelnemers ervoeren de cursus als prettig, onder meer omdat ze met lotgenoten in contact kwamen. Ook bleek de cursus zeer effectief te zijn in het verminderen van de bloosangst en in het veranderen van negatieve gedachten over blozen.

UvA PsyPoli

UvA PsyPoli is het behandelcentrum van de programmagroep Klinische Psychologie van de UvA. Het centrum verzorgt kleinschalige, geestelijke gezondheidszorg en combineert deze zorg waar mogelijk met innovatief cliëntgebonden wetenschappelijk onderzoek. Voor meer informatie zie onderstaande verwijzing.