Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Om cariës – oftewel gaatjes – bij kinderen te voorkomen moet meer worden ingezet op interventies gericht op het ondersteunen van de ouders en het bevorderen van de gezinsomgeving. Daar pleit Denise Duijster voor op basis van haar promotie-onderzoek. Ze promoveert op 6 februari aan de Universiteit van Amsterdam.

Meisje is aan het tandenpoetsen
Flickr CC / Patrick

Duijster bestudeerde welke psychosociale factoren rond ouders en het gezin van invloed zijn op de aanwezigheid van cariës bij kinderen, en hoe deze factoren mogelijk een rol spelen in het verklaren van sociaaleconomische verschillen in mondgezondheid van kinderen.

‘Cariës is wereldwijd nog steeds de meest voorkomende chronische kinderziekte, ondanks een behoorlijke investering in onderzoek en ziekenzorg,’ vertelt Duijster. ‘Bekend is dat de mondgezondheid van kinderen samenhangt met de sociaaleconomische status van de ouders. Er is echter weinig bekend over de factoren die dit kunnen verklaren.’

Functioneren gezin

Uit het onderzoek van Duijster blijkt dat kinderen uit gezinnen die goed functioneren op het gebied van communicatie, organisatie, responsiviteit en met een groot sociaal netwerk significant minder cariës hebben dan kinderen uit minder goed functionerende gezinnen. Met name de mate van organisatie, routine en structuur zijn belangrijk. Daarnaast is een slechter gezinsfunctioneren geassocieerd met een lagere poetsfrequentie, een hogere leeftijd waarop wordt begonnen met tandenpoetsen en minder betrokkenheid van de ouder bij het tandenpoetsen.

Positieve betrokkenheid

Duijster concludeert daarnaast dat gunstigere opvoedingsstrategieën met betrekking tot positieve betrokkenheid (tonen van interesse en warmte), positieve bekrachtiging (stimuleren en complimenteren) en probleemoplossend vermogen vaker voorkomen bij ouders van cariësvrije kinderen dan bij ouders van cariësactieve kinderen. Bovendien was een overdreven strenge manier van disciplineren, in combinatie met uiting van weinig warmte, een sterke indicator voor de aanwezigheid van cariës bij kinderen.

Vertrouwen van ouders

Ook het vertrouwen van de ouders zelf blijkt belangrijk. Duijster: ‘Ouders die minder vertrouwen hebben in hun eigen ‘kunnen’ om gezond gedrag uit te voeren bij hun kind hebben meer kans op kinderen met cariës. Hetzelfde geldt voor ouders met een externe ‘locus of control’ -wat kan worden gedefinieerd als de opvatting dat cariës afhankelijk is van slechte genen, toeval of pech - waarmee de verantwoordelijkheid buiten de ouder zelf wordt gelegd.’

Promotiedetails

Mw. D. Duijster: Family matter. The role of parental and family-related psychosocial factors in childhood dental caries. Promotoren zijn prof. dr. G.H.W. Verrips en prof. dr. C. van Loveren.  

Datum en locatie

De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 6 februari om 13.00 uur.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.