Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Drie onlangs gepromoveerde wetenschappers van de UvA krijgen een Rubicon-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kunnen zij onderzoek doen aan een buitenlandse topinstituut.

NWO

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun loopbaan. In totaal dienden 121 onderzoekers een aanvraag in voor een Rubicon-subsidie, waarvan er 18 werden gehonoreerd. De wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. 

De toekenningen 

Kateřina Chládková (Amsterdam Center for Language and Communication): Piecing Auditory Cues Together: How We Learn to Integrate Cues in Speech Perception

Luisteraars herkennen spraakklanken van hun taal op basis van meerdere akoestische  eigenschappen. Toch letten ze bij onbekende spraakklanken maar op één zo’n eigenschap. Chládková onderzoekt hoe mensen uiteindelijk leren om naar meerdere akoestische klankeigenschappen tegelijk te luisteren. Ze gaat haar project uitvoeren aan de Universiteit van Leipzig (Duitsland). 

Roy Cox (programmagroep Brain & Cognition): Actieve herinneringen in een slapend brein

Tijdens de slaap zijn onze hersenen druk aan het reorganiseren. Ervaringen van de dag worden 's nachts her-verwerkt en dragen zo bij aan een optimaal functionerend geheugen. Cox bestudeert hoe bepaalde hersengolven, sleep spindles, ons helpen herinneren. Hij gaat zijn onderzoek doen aan Harvard Medical School (VS).  

Iris Groen (programmagroep Brain & Cognition): Welke kant op? De weergave van onze visuele omgeving in hersennetwerken

We bewegen ons dagelijks moeiteloos door de wereld. Hiertoe gebruiken we echter een complex hersennetwerk dat belangrijke visuele informatie uit onze omgeving verwerkt. Groen brengt dit netwerk in kaart door hersengebieden tijdelijk te verstoren met breinstimulatie. Haar project gaat plaatsvinden aan de National Institutes for Health, Bethesda (VS).