Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Hoe leer je op welke manier je het meeste geld ophaalt voor een goed doel? Door zelf aan de slag te gaan. Voor het bachelorvak ‘Prosocial behavior and volunteerism’ gingen 40 psychologiestudenten van de UvA de straat op om geld op te halen voor de Stichting MS Research. Zo pasten ze het theoretische kader direct toe in de praktijk. Naast dat de studenten veel geleerd hebben, leverde het vak bijna 3.200 euro op voor onderzoek naar MS.

Donatie
Foto: flickr.com, Kathryn Harper

Omdat het theoriegedeelte van dit derdejaars psychologievak – in de vorm van hoorcolleges, boeken, readers – over fondsenwerving voor goede doelen gaat, werd dit jaar besloten er een praktische kant aan toe te voegen. Zo konden de studenten direct toepassen wat ze hadden geleerd. Het goede doel, Stichting MS Research, werd gezamenlijk gekozen omdat een van de studenten, Daan Verheugt, deze chronische aandoening heeft.

Het is hartverwarmend om te zien dat medestudenten zich met zoveel energie hebben ingezet voor MSresearch,’ laat Daan weten.

De psychologiestudenten gingen op verschillende manieren te werk bij de werving van donaties. Zo vroeg de ene groep voorbijgangers om een donatie, de klassieke manier. Ook werden online wervingstechnieken gebruikt. Daan en zijn groep maakten een korte film en plaatsten deze op facebook. Anderen verkochten zelfgebakken koekjes of gebruikten zelfs een huisvarken die mensen tegen betaling mochten aaien. Alles om maar zoveel mogelijk geld voor onderzoek naar MS op te halen.

Op die manier kwamen de studenten er zelf achter welke wervingstactiek het beste werkt. Help een mascotte, of is een film met een jonge proactieve patiënt toch beter? Ook kregen ze een idee of bijvoorbeeld de sociaaleconomische status van een buurt van invloed was, of de dag waarop werd geworven.

Docent Kai Jonas vindt dat het vak een perfecte combinatie van theoretisch leren en praktisch ervaren is. ‘Als vorm van integrated teaching is er een praktijkgedeelte waar studenten meteen kunnen toepassen wat ze hebben geleerd en op die manier beter begrijpen waar het over gaat. Ze vinden zelf uit wat wel en wat niet werkt. Ik heb gemerkt dat deze wijze van lesgeven mijn studenten ontzettend motiveert omdat droge stof actueel en levendig wordt,’ vertelt hij.

Het door Daan gestarte project gaat na de cursus door. Bekijk zijn testimonial hier: https://www.inactievoorms.nl/team/ms-de-wereld-uit