Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en Qualcomm Technologies, Inc. (QTI), wereldwijd leider in next-generation mobiele technologieën, starten een gezamenlijk onderzoekslab. In het lab gaat onderzoek gedaan worden naar geavanceerde machine learning-technieken voor de verwerking van sensorische data, waaronder beeldherkenning op mobiele en ingebouwde systemen.

Objectherkenning in foto's

Na de overname van het UvA-spin-offbedrijf Euvision door QTI september vorig jaar, hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de UvA en QTI over mogelijke onderzoekssamenwerking. Dit heeft geresulteerd in het gezamenlijke onderzoekslab, dat onderdeel wordt van het Instituut voor Informatica (IvI) van de UvA, op Amsterdam Science Park.

De overeenkomst is voor vijf jaar gesloten en biedt ruimte aan zo’n 15 tot 20 onderzoekers. Het directieteam van het onderzoekslab bestaat uit Arnold Smeulders, hoogleraar Computer Vision aan de UvA, Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan de UvA, en Cees Snoek, Principal Engineer bij QTI en universitair hoofddocent aan de UvA. QTI’s onlangs opgezette Amsterdamse vestiging is dichtbij het nieuwe lab, wat verdere samenwerkingsmogelijkheden zal bevorderen.

‘Deze publiek-private samenwerking geeft blijk van de hoge kwaliteit van het informaticaonderzoek en -onderwijs aan de UvA’, aldus prof. dr. Karen Maex, decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). ‘Het nieuwe lab biedt de komende jaren allerlei kansen voor onze informatici en in het verlengde daarvan voor de gehele faculteit.’

‘Na de samenwerking met ASML in ARCNL is dit een tweede belangrijke impuls voor het onderzoek en onderwijs aan de FNWI, en voor het Science Park als dé plek voor kennis en innovatie’, vult Johan Vos, directeur Marktontwikkeling van de FNWI, aan.

'We zijn erg enthousiast over deze samenwerking met de Universiteit van Amsterdam om een center of excellence op te zetten voor deep learning en andere machine learning-technieken om slimmere apparaten te creëren', vertelt Samir Kumar, Senior Director Business Development & Product Management van Qualcomm Research.