Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Sterrenkundigen van de Universiteit van Amsterdam staan tijdens SAIL Amsterdam 2015 met telescopen langs de waterkant bij EYE om met bezoekers naar de sterren te kijken. Hiermee krijgen bezoekers een unieke blik op de sterrenhemel en de zeevaart die al eeuwen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.
Eye Amsterdam
Foto: Ramon Boersbroek (Flickr cc)

Bezoekers van SAIL Amsterdam kunnen van woensdag 19 tot en met zaterdag 22 augustus een blik op de nachtelijke hemel werpen. Vanaf de ‘witte oceaan’, het evenemententerrein aan de overzijde van het Centraal Station, staan sterrenkundigen van de UvA - uitsluitend tijdens heldere avonden - met telescopen langs de kade voor EYE. Bezoekers kunnen onder meer een blik werpen op de ringplaneet Saturnus, de maansikkel en kleurrijke dubbelsterren.

Stoepsterrenkunde

Passanten maken tijdens Sidewalk Astronomy SAIL Amsterdam 2015 (#SASA15) kennis met de nachtelijke sterrenhemel bij de kleine pop-up sterrenwacht. Het is de eerste keer dat in de hoofdstad wordt geëxperimenteerd met stoepsterrenkunde ('sidewalk astronomy'). Het initiatief komt van sterrenkundige Franka Buurmeijer en planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet. Beiden zijn grote liefhebbers van het overbrengen van sterrenkunde naar het grote publiek. Tijdens SAIL Amsterdam wordt het tweetal ondersteund door een groep masterstudenten en promovendi van het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de UvA.